Dialog cu Filip Florian şi invitaţii săi despre război, prietenie şi mârşăvii

Discuţia, care îi are invitaţi pe scriitorii Daša Drndić din Croaţia şi Dragan Velikić din Serbia, precedată de lecturarea unor pasaje din cărţile celor 3 scriitori, va fi una „despre literatură, prietenie, război şi mârşăvii ale oamenilor.
Oraşul Vukovar după bombardamente
Oraşul Vukovar după bombardamente (Colegiul Noua Europa)

O altfel de salată de vară (în stil iugoslav) şi-a intitulat scriitorul Filip Florian discuţia literară găzduită de Colegiul Noua Europa de joi, 15 iunie 2017, ora 17:00, nu pentru a eluda tema principală - cea a războiului din Iugoslavia, ci pentru a temporiza, poate, dramatismul cu care vine un asemenea subiect.

Cei doi autori din fosta Iugoslavie, deţinători a numeroase premii literare, vor evoca faţetele vieţii de zi cu zi în vremuri de restrişte, precum şi importanţa cultivării memoriei dar şi a prieteniei care îi leagă. Pentru că, aflăm de la Filip Florian, chiar există o prietenie între cei doi, în ciuda taberelor diferite din care fac parte, neafectată de propaganda politică.

Rănile acestui război care i-au întors pe sârbi împotriva croaţilor, sau pe bosniaci şi croaţi împotriva macedonenilor nu sunt vindecate. Dar ei sunt nişte oameni care văd altfel, sunt „oameni cu picioarele pe pământ şi cu mintea întreagă”.

Ca scriitori, sunt de referinţă, traduşi în peste 15 limbi europene. E păcat că la noi nu sunt publicaţi. Filip Florian regretă absenţa acestor scriitori valoroşi - care fac cronici elogioase în ziare precum New York Times - pe piaţa literaturii de la noi, care este o piaţă destul de slabă, orientată, spune scriitorul, să publice pentru bani.

Impresionanta biografie a celor doi scriitori evidenţiază naşterea marii literaturi din marile drame umane.

Cei trei vor vorbi „despre literatură, prietenie, război, drame şi mârşăviile oamenilor” în limba engleză, fără traducere, la sediul Colegiului Noua Europa (Plantelor 21, Bucureşti).

Scurtă biografie a celor trei scriitori:

Daša Drndić, născută la Zagreb în Croaţia, este una dintre cele mai puternice voci feminine ale literaturii din fostul spaţiu iugoslav, cunoscută în egală măsură ca prozatoare şi critic literar. Ea a studiat limba şi literatura engleză în Belgrad şi teatru şi comunicare în Statele Unite. La întoarcerea în Europa, ea a obţinut titlul de doctor cu o teză pe această temă la Universitatea din Rijeka. Timp de aproape 20 de ani, Daša a lucrat ca dramaturg şi producător la Radio Belgrad, scriind aproximativ 30 de piese, care au fost difuzate atât în Croaţia, cât şi în afara graniţelor ţării. Ca autoare, Drndić a publicat mai multe volume dintre care amintim: Belladonna (2012), April în Berlin (2009), Sonnenschein (2007), Leica format (2003) şi Doppelgänger (2002).

Filip Florian a lucrat între 1990 şi 1992 ca redactor la săptămânalul Cuvîntul, iar apoi, până în 1999, când a renunţat la jurnalism, a fost corespondent al posturilor de radio Europa Liberă şi Deutsche Welle.

Retras din ceea ce înseamnă cercuri literare, Filip Florian este un scriitor atipic. Scrie retras, nu scrie mult, dar tot ceea ce scrie e memorabil, amintind, poate, ca stil de „Craii de curtea veche” a lui Mateiu Caragiale. Filip Florian este însă singurul scriitor care i‑a făcut pe toţi criticii literari să îi declare primul roman, Degete mici, cel mai bun debut din ultimii zece ani. Iar după Zilele Regelui, să spună că vorbim de un nou roman românesc.

Filip Florian era printre primii scriitori români din noua generaţie care intra în atenţia editurilor străine. Prezentat mai întâi editurilor germane printr un program al Institutului Goethe din Bucureşti, Florian a semnat cu Suhrkamp pentru drepturile de traducere a romanului Degete mici. Au urmat imediat Magvetö din Ungaria şi Czarne din Polonia. Nu a durat mult şi a venit şi oferta de la Houghton Mifflin Harcourt, una dintre cele mai mari edituri americane.

Filip Florian a publicat patru romane: Degete mici (2005), Băiuţeii (alături de Matei Florian, fratele său; 2006), Zilele regelui (2008) şi Toate bufniţele (2012) iar de-a lungul timpului, a fost recompensat cu numeroase premii literare, printre care cel al Uniunii Scriitorilor din România, al Muzeului Naţional al Literaturii Române, al revistei România literară şi al Galei industriei de carte din România. În străinătate, romanele sale au fost publicate în paisprezece ţări: Germania, SUA, Spania, Italia, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, Norvegia, Slovenia, Bulgaria, Slovacia, Macedonia, Turcia şi Egipt.

Dragan Velikić (născut în 1953, Belgrad) a crescut pe coasta Mării Adriatice. Între 1972 şi 1976 a studiat literatura universală la Belgrad. Între 1991 şi 1995 a fost colaborator al publicaţiei săptămânale Vreme, iar între 1995 şi 1999 a fost redactor-şef al editurii Radioului B92 din Belgrad. Ca autor el a publicat 10 romane, 3 cărţi de proză scurtă şi 5 cărţi de eseuri, dintre care amintim: Dossier Domaszewski (2003), The Russian Window (2007), Bonavia (2012), The Investigator (2015).