Dezbateri publice: Portretul robot al candidatului la prezidenţiale al partidelor de centru-dreapta

Reprezentanţii mai multor partide de centru-dreapta şi unul unionist au discutat joi în cadrul unei conferinţe de presă despre desemnarea unui candidat comun la alegerile prezidenţiale din toamnă.
Dezbateri politice pe tema desemnării unui candidat comun la prezidenţiale
Dezbateri politice pe tema desemnării unui candidat comun la prezidenţiale (Epoch Times România)

Liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase a lansat miercuri un apel către toate partidele reformatoare şi antioligarhice, care se bucură de încredere populară punctând necesitatea de a se purcede „neîntârziat la discuţii publice privind consolidarea eforturilor împotriva regimului Plahotniuc, inclusiv prin desemnarea unui candidat unic la funcţia de preşedinte”. Astfel, la iniţiativa agenţiei de presă IPN, reprezentanţii mai multor formaţiuni politice din Moldova au organizat dezbateri publice pe tema „Candidatul comun al dreptei la prezidenţiale, necesităţi şi posibilităţi, avantaje şi dezavantaje”.

La dezbaterile de joi au participat: Maia Sandu, preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Ana Guţu, preşedintele Partidului Dreapta, Viorel Cibotaru, membru al Biroului Politic şi al Consiliului Politic Naţional al Partidului Liberal Democrat (PLDM), Anatolie Prohniţchi, preşedintele Partidului Verzilor (PVRM), Alexandru Slusari, vicepreşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), Mihai Căpăţînă, secretar general al Partidului Popular European din Moldova (PPEM) şi Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „ADEPT”.

În opinia analistului poitic Igor Boţan, ideea unui candidat comun, fie al dreptei unite, sau al întregului spectru politic antioligarhic „a fost conştient aruncată în societate ca un fel de sondă pentru a vedea care sunt reacţiile opiniei publice, actorilor politici şi a liderilor de partide şi mie mi se pare lucrul acesta foarte important, necesar pentru că în orice situaţie aşa se începe sondarea opiniei publice”.

Cu toate că Republica Moldova este un stat parlamentar, mai multe forţe politice, inclusiv PLDM au pledat pentru alegerea directă a preşedintelui de către popor, a menţionat Viorel Cibotaru. Însă, potrivit acestuia, la acest moment lucrurile sunt foarte neclare, întrucât încă nu a fost elaborat codul electoral, care trebuia să fie pregătit cu un an înaintea zilei alegerilor, dar nici într-un caz în anul electoral.

„Noi avem o situaţie inedită. Pe de o parte noi avem nişte reguli neclare şi care încă nu au fos stabilite. Pe de altă parte, avem o situaţie şi o sarcină concretă de demontare a unui sistem de stat capturat care este practic fixat şi este de acum un diagnostic confirmat în toate spitalele politice din jurul nostru inclusiv şi de către electorat. Deci suntem într-o situaţie mult mai confuză decât poate să pară”, a afirmat Cibotaru.

Şi partidul Acţiune şi Solidaritate, condus de Maia Sandu a discutat destul de mult în ultima perioadă pe marginea subiectului desemnării unui candidat comun.

”PAS şi-a exprimat clar disponibilitatea pentru identificarea unui candidat comun. Nu este corect, chiar dacă am avea acest candidat, şi nu-l avem încă, ca acesta să fie anunţat înainte ca Parlamentul să clarifice care sunt regulile de joc, condiţiile acestui scrutin prezidenţial, pentru că nici modificările la codul electoral nu au fost aprobate în ultima lectură, ca să ştim exact care sunt aceste condiţii şi s-ar putea să ne trezim şi cu alte schimbări pe care o să ni le ofere guvernarea cu scopul de a reduce şansele unui candidat unic”, consideră Sandu.

Pe de altă parte, reprezentantul PPEM, Mihai Căpăţînă este total împotriva identificării unui candidat din partea tuturor forţelor declarate antioligarhice. Potrivit acestuia „nu poţi să ai un candidat unic cu stânga care vrea suspendarea acordul de asociere, să uite de parcursul european. În astfel de discuţii PPEM nu va participa şi nu vom avea discuţii cu socialiştii şi cu Partidul Nostru”.

Ce ţine de discuţiile cu privire la propunerea unui candidat comun de centru-dreapta, PPEM consideră acest lucru o necesitate chiar. Nu este o noutate că guvernarea este interesată de prezenţa pe buletinul de vot a cât mai multor candidaţi, pentru ca în turul doi de scrutin să ajungă candidatul guvernării şi liderul socialist, Igor Dodon.

„Cred că nu mai are nimeni dubii că va trece în turul doi şi aici este şi necesitatea ca noi să identificăm un candidat unic, dar aici mai avem de lucru. Am informat colegii că noi subscriem, suntem gata de a discuta ca ulterior să aducem la cunoştinţă tuturor membrilor de partid că asta a fost o decizie şi numai asta poate să ne aducă un preşedinte de centru dreapta”, a menţionat Căpăţînă.

Prezent la dezbateri, reprezentantul PPDA, Alexandru Slusari a ţinut să reitereze că: „Partidul Demnitate şi Adevăr a făcut apel către toate partidele democratice pro-reformatoare, anti-oligarhice să începem discuţiile privind consolidarea eforturilor anti-oligarhice, inclusiv desemnarea unui candidat în funcţia de preşedinte. Propun să nu îngustăm discuţiile doar cu problema scrutinului prezidenţial. Eu propun să analizăm situaţia în care se află acum RM. Ultimele acţiuni ale guvernării dovedesc o dată în plus că RM se află în faza instaurării unei dictaturi fără precedent”.

În contextul ultimelor proteste din centrul Chişinăului organizate de Platforma DA la care se revendica alegerile parlamentare anticipate împreună cu cele prezidenţiale, Slusari a ţinut să menţioneze odată în plus necesitatea acestora.

„Noi avem situaţia unei dictaturi, unui regim autoritar, probabil că dl Plahotniuc consideră că reformele vor merge mai bine în situaţia de tăcere şi în asemenea condiţii scrutinul prezidenţial nu este unul suficient în ce priveşte demolarea regimului oligarhic. De aceea pentru prevenirea apariţiei regimului autoritar similar în mare parte a dictaturilor din unele ţări din Orientul Mijlociu, care tot se consideră pro-occidentale, unica soluţie din punctul nostru de vedere sunt alegerile parlamentare anticipate. În mod ideal ar fi bine ca aceste alegeri să fie organizate concomitent cu cele prezidenţiale”, a subliniat vicepreşedintele PPDA.

„PPDA consideră că sarcina primordială a şefului statului este declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. Cine crede că acest preşedinte ales va putea coabita în următorii doi-trei ani cu această majoritate încropită, noi ştim cum, cred că greşeşte amarnic. Este necesar ca următorul preşedinte să dizolve, prin mecanisme legale, această majoritate, având sprijinul poporului”, a adăugat Slusari.

Mai nou pentru astfel de dezbateri a fost participarea preşedintelui Partidului Unionist Dreapta, Ana Guţu care a ţinut să puncteze faptul că unioniştii din Moldova vor susţine un candidat comun doar în cazul în care candidatul „va fi un bun unionist şi va promova de o manieră deschisă şi nestingherită dezideratul RM cu România. Noi privim la funcţia de preşedinte din perspectiva capabilităţii acestui viitor preşedinte de a internaţionaliza ideea unirii RM cu România”.