Dezastrele ecologice se ţin lanţ. „Imaginile surprind dimensiunea distrugerilor şi a iresponsabilităţii decidenţilor”

Dezastru ecologic în Rezervaţia Naturală Cheile Lăpuşului
Dezastru ecologic în Rezervaţia Naturală Cheile Lăpuşului (axanews.ro)

Vicepreşedintele Senatului, Mihai Goţiu, susţine că a fost asaltat, pe Facebook, pe e-mail şi pe telefon cu zeci de mesaje legate de dezastrele de mediu din ultimele zile, de la groapa de gunoi Pata Rât, de lângă Cluj, şi de deversarea apelor de la fosta mină Băiuţ în Cheile Lăpuşului, locul unde, vara, mai avea vreme până acum câţiva ani să ajungă la pescuit.

"Dezastru după dezastru. Imaginile surprind doar într-o mică măsură dimensiunile distrugerilor şi a iresponsabilităţii şi inconştienţei decidenţilor locali şi a guvernanţilor. În privinţa cazului de la Pata Rât, am discutat, personal, atât cu ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, cât şi cu ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. D-nul Deneş m-a informat că ABA (Administraţia Bazinală de Apă) Someş-Tisa a aplicat deja amenzi, iar d-na Gavrilescu mi-a spus că o echipă a ministerului şi a Gărzii de Mediu anchetează situaţia încă de săptămâna trecută şi că e posibil să fie făcută şi o sesizare penală. Voi solicita, oricum, oficial, rezultatele controalelor şi măsurile dispuse, dar consider că este inadmisibil că s-a ajuns în această situaţie. Pe de o parte, Consiliul Judeţean Cluj şi conducerea acestuia nu au absolut nicio scuză pentru dezastrele care se ţin lanţ la Pata Rât. Pe de altă parte, observ o atitudine iresponsabilă şi din partea reprezentanţilor Executivului, care par că aşteaptă să se producă o tragedie de mediu de proporţii, pentru a puncta politic în confruntarea cu Alin Tise", a afirmat Mihai Goţiu.

Senatorul afirmă că nu vrea să facă top-uri ale responsabilităţii ori, mai degrabă, ale iresponsabilităţii autorităţilor publice, ci solicită măsuri imediate pentru a reduce distrugerile de mediu şi pentru înlăturarea riscurilor pentru sănătatea tuturor cetăţenilor Clujului.

"Săptămâna trecută, am solicitat preşedintelui Consiliului Judeţean Alin Tise clarificări privind întârzierea şi calendarul închiderii şi ecologizării depozitului neconform de deşeuri de la Pata Rât. În iarnă, am solicitat primului ministru, prin intermediul unei interpelări, demiterea prefectului de Cluj, Ioan Aurel Cherecheş, pentru lipsa reacţiilor în regim de urgenţă şi în condiţiile în care Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, constituit sub conducerea Prefectului, nu a dispus din timp declararea stării de alertă la Pata Rât. În urmă cu două săptămâni, colegul Allen Coliban, preşedinte al Comisiei de Mediu a Senatului, a solicitat, prin intermediul unei interpelări adresate primului ministru, Viorica Dăncilă, şi ministrului Mediului Graţiela, Leocadia Gavrilescu, trimiterea corpului de control la depozitul neconform de deşeuri de la Pata Rât", a continuat Mihai Goţiu.

În context, reprezentantul USR a invitat opinia publică să afle mai multe despre ultimul accident de la Pata Rât. (aici)

"În privinţa cazului din Cheile Lăpuşului, colegii de la USR Maramureş au cerut demisia prefectului şi subprefectului, pentru incompetenţă dovedită în gestionarea perimetrelor miniere neecologizate, care se deversează tot mai des în ultima vreme. Recent şi râul Săsar a fost poluat cu ape de mină, deşi subprefectul Cosma acuza oamenii şi presa că prezintă informaţii false şi că poluarea nu există. Singurele reacţii ale Prefecturii sunt „s-a discutat despre identificarea de soluţii tehnice” şi „va fi transmis un memoriu şi o invitaţie ministrului economiei”. Nimic concret, care să rezolve problema, deşi aceste deversări sunt tot mai dese şi prefectul, împreună cu subprefectul, sunt reprezentanţii guvernului în teritoriu, deci direct responsabili", a punctat Mihai Goţiu.

USR Maramureş a sesizat din nou Garda de Mediu - Comisariatul Judeţean Maramureş, cu privire la acţiunile întreprinse în urma acestui nou dezastru ecologic. Detalii aici.