Descoperiţi tradiţii culinare vechi - Tocană grecească de vită cu paste orzo

Tocăniţă de vită cu orzo
Tocăniţă de vită cu orzo (Maria Matyiku / Epoch Times)

Vă invităm la o excursie imaginară în trecut, în care veţi putea descoperi pe parcursul mai multor articole, feluri de mâncare tradiţionale din diferite zone ale lumii, reţete vechi care ani de-a rândul au fost transmise din generaţie în generaţie şi care şi acum în zilele noastre, sunt încă savurate cu plăcere.

Pentru acest sfârşit de săptămână, vă sugerăm o mâncare grecească tradiţională, perfectă pentru o cină de duminică în familie! Este uimitor de gustoasă, fragedă şi săţioasă!

Giouvetsi cum se numeşte în greceşte, sau youvetsi, tocana grecească de vită cu paste orzo, este o mâncare veche de câteva secole. În mod tradiţional se prepara în oale de lut şi era coaptă în cuptorul de făcut pâine.
Chiar dacă nu toţi aveau cuptor de pâine în ogradă, fiecare sat avea cel puţin o brutărie pentru furnizarea pâinii. Era un obicei destul de comun ca o familie fără cuptor, să ducă oala cu tocană la brutărie şi să o gătească în cuptorul brutarului ... nimeni nu era refuzat.

Ingrediente:

un kg de carne de vită sau mânzat (de preferat şold) tăiată în bucăţi de mărime potrivită,
2 cepe mijlocii, tocate fin,
2 morcovi, tăiaţi în felii de un cm grosime,
o conservă de roşii tocate sau 500 g de roşii proaspete tăiate in cubuleţe,
2 linguri de pastă de tomate,
o linguriţă de zahăr,
un pahar de vin roşu,
un baton de scorţişoară,
1/2 cană de ulei de măsline,
250 g paste orzo,
100g brânza feta rasă sau caşcaval

Modul de preparare:
Într-o cratiţă sau o tigaie suficient de mare se pune la încălzit uleiul de măsline apoi se adaugă pe rând ceapa tăiată fin şi morcovii. Se sotează vreme de 5 minute, la foc mediu-mic. Se îndepărtează excesul de apă de pe cubuleţele de carne cu ajutorul unui tifon sau hârtie absorbantă apoi se adaugă peste ceapa şi morcovii sotaţi. Carnea se roteşte pe toate părţile până când aceasta îşi schimbă culoarea şi prinde o crustă uşoară.

Se amestecă apoi pasta de tomate şi se toarnă vinul roşu; aşteptaţi până când vinul începe să se evapore. Se pun roşiile din conservă/ proaspete, un pahar cu apă, un baton de scorţişoară, o linguriţă de zahăr şi puţină sare şi piper (după gust).
Tocana se fierbe în continuare la foc mic, aproximativ 45 de minute.

Cuptorul se preîncălzeşte la 180 ° C.

Între timp, într-o tigaie se pun 3 linguri de ulei de măsline în care se sotează pastele orzo până ce devin de culoare aurie.

Tocăniţa se ia de pe foc şi se scoate batonul de scorţişoară.

Pastele orzo se pun într-un vas termorezistent, împreună cu carnea fiartă separat şi sosul şi se amestecă. Vasul se acoperă şi se dă la cuptor timp de 30 minute. Se descoperă apoi vasul, se adaugă puţină apă dacă este necesar şi se pune din nou la copt pentru încă 15 minutes. Se scoate din cuptor şi se lasă câteva minute deoparte.

Înainte de servire, se presară pe deasupra cu puţină brânză feta rasă sau caşcaval.

Notă: Inspirată din reţeta originală a lui Eli K. Giannopoulos.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.