Descendenţi ai diplomatului suedez dispărut în mod misterios dau în judecată FSB-ul

Descendenţii lui Raoul Wallenberg, diplomatul suedez care a salvat mii de evrei din mâinile naziştilor în timpul celui de-al doilea război mondial, dau în judecată Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei.
Birourile generale ale Serviciului Federal de Securitate (FSB) fostul KGB, Moscova, Piata Lubyanka
Birourile generale ale Serviciului Federal de Securitate (FSB) fostul KGB, Moscova, Piata Lubyanka (MAXIM MARMUR / AFP / Getty Images)

În cererea lor, depusă la un Tribunal Districtual din Moscova, familia lui Wallenberg solicită serviciilor de securitate din Rusia să ofere acces complet şi necenzurat la documentele originale din acest caz, potrivit agenţiei Interfax.

În 1944, Wallenberg lucra la Ambasada Suediei la Budapesta şi şi-a folosit poziţia pentru a emite paşapoarte evreilor care încercau să scape de teroarea nazistă. În ianuarie 1945, Armata Roşie a pornit spre Budapesta. Wallenberg a fost acuzat de spionaj şi a dispărut. Se crede că a murit în vara anului 1947 într-o închisoare la sediul central la KGB, Lubyanka, din centrul Moscovei.

Familia Wallenberg se alătură procesului intentat de Iniţiativa de Cercetare Raoul Wallenberg (RVI-70), finanţată de Ministerul de Externe al Suediei.

"Dorim să ne asigurăm că, şi în acest climat politic din ce în ce mai dificil, deschiderea unui dialog constructiv cu arhiviştii şi oficialii ruşi nu se va închide în totalitate", a afirmat într-o declaraţie pe site-ul său Iniţiativa de Cercetare Raoul Wallenberg.

Avocatul care reprezintă cazul în Rusia a declarat că implicaţiile procesului au depăşit cazul Wallenberg. "Ne luptăm pentru dreptul de acces liber la informaţii guvernamentale, inclusiv represiunea politică în URSS", a spus el.