“Demisionaţi, cancelare!”. Unii aliaţi îi întorc spatele lui Merkel

Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (Sean Gallup/Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel pierde în ritm alert sprijinul unora dintre cei mai apropiaţi aliaţi, pe măsură ce discuţiile privind formarea unui nou guvern continuă să înainteze anevoios.

Merkel speră să formeze o Mare Coaliţie cu Partidul Social Democrat (SPD) german, însă discuţiile depind de succesul lui Martin Schulz de a-i convinge pe membrii partidului să aprobe alianţa.

Se amplifică temerile că visul coaliţiei Angelei Merkel se va nărui, generând noi alegeri federale, unii critici şi aliaţi avertizând că ea nu îşi va putea păstra funcţia de cancelar dacă vor avea loc noi alegeri.

Ca exemplu al acestei situaţii tensionate, cancelarului Merkel i s-a spus de către un membru al Uniunii Creştin Democrate (CDU) la o conferinţă regională: “Cancelare Merkel, retrageţi-va”. Uniunea Creştin Democrată este condusă de Angela Merkel.

Dar cine o va înlocui pe Merkel, care a fost cancelar al Germaniei timp de aproape 18 ani şi care a devenit una dintre cele mai influente figuri în istoria modernă a ţării şi a Uniunii Europene?

Merkel ar avea deja o preferinţă în persoana lui Annegret Kramp-Karrenbauer, premier al landului Saarland.

Aliată apropiată a lui Merkel, Karrenbauer susţine creşterea impozitului pentru categoria superioară de venituri. Totuşi, ea a declanşat o controversă în 2015 când a comparat căsătoriile între persoane de acelaşi sex cu incestul.

Un succes al lui Karrenbauer ar însemna de asemenea că Jens Spahn, un rival al cancelarului Merkel, nu va obţine înalta funcţie. Sub conducerea lui Spahn, guvernul s-ar înclina în mod semnificativ înspre dreapta, lucru pe care Merkel doreşte să îl evite cu orice preţ.

Alţii cer ca nume mai puţin cunoscute să o înlocuiască pe Merkel, iar oficialii de partid să plaseze politica deasupra personalităţii.

Alexander Mitsch, liderul grupului politic Uniunea Valorilor, a afirmat: “Popularitatea anterioară sau popularitatea mediatică sunt doar aspecte parţiale ale calificărilor necesare – altfel, Helene Fischer ar fi o rivală la funcţia de Cancelar”.

Această situaţie a apărut după ce Merkel a cedat în faţa social democraţilor şi a căzut de acord asupra unei schimbări semnificative în politica imigraţiei.

Potrivit înţelegerii, unui număr de aproximativ 1.000 de membri de familie li se va permite să se alăture persoanelor cărora li s-a permis să rămână în Germania pe baza unui statut de refugiat cu drepturi parţiale.

În 2016, guvernul german decisese să suspende reunificările de familii pentru o perioadă de doi ani pentru imigranţii care beneficiază de “protecţie suplimentară”.

Echipa cancelarului Merkel a confirmat că s-a ajuns la un acord, dar iniţial nu a oferit niciun detaliu. Iar Schulz a afirmat că “SPD a dominat printr-un bun acord pe tema reunirii famililor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe