Demenţa Alzheimer - dezbătută pe larg la Conferinţa Naţională Alzheimer

Singurul eveniment din România dedicat demenţei Alzheimer, Conferinţa Naţională Alzheimer, va avea loc în perioada 25 - 27 februarie 2016, la Institutul Naţional de Statistică din Bucureşti
Un nou studiu a constatat ca persoanele care au activităţi de stimulare mentală pe durata viaţii, au niveluri mai mici de o proteina din creier asociată cu boala Alzheimer.
Un nou studiu a constatat ca persoanele care au activităţi de stimulare mentală pe durata viaţii, au niveluri mai mici de o proteina din creier asociată cu boala Alzheimer. (Photos.com)

În perioada 25 - 27 februarie 2016, la Institutul Naţional de Statistică din Bucureşti, va avea loc Conferinţa Naţională Alzheimer, manifestare prezidată de Prof. Dr. Cătălina Tudose, Preşedintele Societăţii Române Alzheimer, care va reuni peste 300 de persoane. Participanţii vor avea ocazia să participe la cursuri, conferinţe, mese rotunde şi workshop-uri, care vor acoperi toată problematica complexă a demenţei Alzheimer.

Ediţia din acest an pune accentul pe nevoia de educaţie şi informare a familiei pacientului cu boala Alzheimer având în vedere că principala cauză a diagnosticării în stadii tardive, a disfuncţiilor şi dezorganizării familiilor, a costurilor crescute şi a complicaţiilor evolutive, a depresiei îngrijitorilor, a fost şi rămâne educaţia precară a populaţiei şi nivelul redus al informaţiilor privind tulburările neurodegenerative.

„Nerecunoaşterea simptomatologiei deteriorative cognitive, incapacitatea familiilor de a face faţă situaţiei generate de stabilirea diagnosticului, a dificultăţilor de a se organiza pentru a îngriji persoana suferindă, pe scurt, tot mai frecvent ni se întâmplă să nu mai avem un partener autentic în îngrijirea pacientului, aşa cum ar trebui să fie familia acestuia. Iar acest lucru are repercusiuni foarte grave asupra calităţii relaţiei terapeutice cu imposibilitatea realizării unei alianţe cu familia şi având drept principală consecinţă scăderea dramatică a calităţii îngrijirii acordate pacientului.”, a declarat Prof. Dr. Cătălina Tudose.

„Având în vedere că în cele mai multe zone ale ţării lipseşte reţeaua de suport medical şi social la nivelul comunităţii (oamenii nu au unde să se adreseze pentru sfat şi ajutor), ei amână consultul medical, astfel nu se stabileşte un diagnostic, nu se iniţiază tratamentul adecvat; în schimb, în momentele de criză determinate de tulburările grave de comportament din stadiile tardive ale demenţei netratate, familia va exercita mari presiuni asupra sistemului medical solicitând spitalizare în servicii de urgenţă şi tratamente intens sedative care sunt de altfel contraindicate în prezent de ghidurile terapeutice, a mai adăugat Prof. Dr. Cătălina Tudose.

În acest context, vineri, 25 februarie, la Conferinţa Naţională Alzheimer, va fi organizată sesiunea dedicată pacienţilor, membrilor de familie şi publicului larg, fiind structurată în 5 workshop-uri: Nevoile pacienţilor cu demenţă şi ale familiilor acestora - Coordonator Helga Rohra, Familia persoanei cu Alzheimer - între drepturi şi responsabilităţi - Coordonator Virginia Mărăcine, Competenţele de îngrijire ale aparţinătorilor persoanelor vârstnice cu demenţă - Coordonator Denizia Gal, Arhitectura în sprijinul pacienţilor cu demenţă - Coordonatori Mihaela Zamfir şi Mihai Zamfir, Cursul online ELMI (Enhancing Labour Market Integration of Elderly Family Carers through Skills Improving) - Competenţe îmbunătăţite şi o şansă de calificare pentru îngrijitorii familiali ai persoanelor diagnosticate cu demenţă - Coordonatori Ioana Căciulă şi Maria Moglan.

De asemenea, tot în sprijinul celor care doresc să afle mai multe despre ceea ce înseamnă managementul pacientului, aspectele practice de îngrijire, dar şi ultimele noutăţi ştiinţifice, va fi organizată, în premieră, o sesiune post-conferinţă, în localitatea Breaza, la o unitate modernă de îngrijire pentru vârstnici - Centrul Tangent Alzheimer Care.

Cu toţii avem nemulţumiri, ne-am dori ca lucrurile să se petreacă altfel, să fim respectaţi de autorităţi, să ni se ofere servicii, dar ar trebui să contribuim şi noi înşine la schimbare, să înţelegem care sunt nevoile unei persoane suferinde de demenţă, să facem tot ce ne stă în putinţă şi responsabilitate pentru a o ajuta şi apoi să solicitam autorităţilor găsirea soluţiilor potrivite pentru aceste nevoi, de care noi trebuie să fim mai întâi conştienţi. De aceea credem că trebuie schimbat ceva; dacă vrem să schimbăm realitatea în care trăim cu alta în care ne dorim asistenţă de calitate, servicii perfecţionate, personal calificat, aceasta presupune un efort comun, continuu, susţinut şi al tuturor.

Epoch Times este partenerul media al Conferinţei Naţionale Alzheimer 2017