Demascări. Cine era cuplul de ruşi aflat în spatele exploziilor mortale de acum 10 ani din Cehia [The Insider]

Nikolay şi Elena Šapošnikov (The Insider)
Redacţia
30.04.2024

Un cuplu care conducea un hotel pe coasta Greciei a fost demascat ca fiind spioni ruşi aflaţi în spatele atacurilor mortale asupra mai multor depozite de muniţie din Republica Cehă, potrivit unei anchete, informează The Telegraph.

Nikolai şi Elena Šapošnikov au cumpărat Vila Elena, cu trei etaje, situată pe un deal şi având o piscină în aer liber şi grădină mare, în peninsula Halkidiki din Marea Egee, pentru 235.000 de lire sterline, în 2009, şi s-au mutat acolo un an mai târziu.

Dar hotelul a servit şi ca locuinţă sigură pentru membrii GRU, agenţia de informaţii a lui Vladimir Putin, potrivit The Insider - o organizaţie rusă de jurnalism de investigaţie.

În 2014, serviciile de informaţii militare ruse au declanşat explozii la un depozit de arme din Vrbetice, un sat din sud-estul Republicii Cehe, în încercarea de a zădărnici livrările către Ucraina.

Hotelierii ar fi facilitat accesul la cel puţin două depozite din cadrul unităţii pentru Alexandr Mişkin şi Anatolii Cepiga - care au fost acuzaţi de poliţia britanică de otrăvirea agentului dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, în Salisbury.

De asemenea, soţii Šapošnikov ar fi avut contacte directe cu generalul Andrei Averianov, comandantul Unităţii 29155 a GRU, care a supravegheat personal ambele operaţiuni clandestine sub conducerea Kremlinului.

The Insider i-a descris ca fiind spioni sub acoperire, cunoscuţi şi sub numele de "ilegali", deoarece operau fără acoperire diplomatică, trăind sub pretexte false în Republica Cehă.

Cel puţin patru membri ai Unităţii 29155, cunoscută pentru încercările sale de a destabiliza guverne străine, au stat acolo între 2012 şi 2018, potrivit publicaţiei.

Datele de pe un telefon cu cartelă folosit de generalul Averianov au sugerat, de asemenea, că acesta a stat de mai multe ori în apropierea Vilei Elena.

În ciuda istoriei sale de casă conspirativă rusă, hotelul era încă disponibil pentru rezervări pe site-uri populare, precum Booking.com şi Tripadvisor, până în 2020.

În 2023, autorităţile cehe au solicitat extrădarea soţilor Šapošnikov din Grecia, în urma unei anchete privind presupusul rol al acestora în atentatele cu bombă din Vrbetice.

Se aşteaptă încă o decizie finală din partea autorităţilor greceşti în cazul Elenei Šapošnikov. Soţul său a murit în urma unui atac de cord în februarie, la vârsta de 62 de ani.

O anchetă separată a serviciilor de securitate cehe a constatat că Unitatea 29155 s-a aflat în spatele exploziilor de la depozitele de arme şi muniţii administrate de guvern.

Ancheta a dus la expulzarea a 18 agenţi de informaţii ruşi care operau în ţară sub acoperire diplomatică.

Dispozitivele explozive ar fi fost amplasate de Mişkin şi Cepiga după ce Šapošnikov i-ar fi ajutat să obţină acces.

Cercetările efectuate au sugerat că Elena Šapošnikov a avut legături directe cu Unitatea 29155 şi probabil că a supravegheat activităţile pro-Kremlin ale soţului şi fiului lor.

Pe lângă faptul că a oferit sprijin logistic şi adăpost sigur pentru agenţii ruşi, familia ar fi adunat informaţii şi ar fi recrutat în numele Moscovei.

Elena, în vârstă de 62 de ani, a primit un paşaport rusesc secret rezervat membrilor Unităţii 29155 şi a primit din partea lui Putin titlul de Erou al Federaţiei Ruse, cea mai înaltă distincţie militară a naţiunii, în urma unor operaţiuni de sabotaj în Republica Cehă şi Bulgaria.

Nikolai, fost ofiţer militar sovietic, a atras atenţia anchetatorilor cehi datorită rolului său la Imex, o companie de armament înfiinţată pentru a deservi armatele europene care încă folosesc echipamente din epoca sovietică.

Fiul lor, Pavel, care a fost cândva membru al Partidului Piraţilor din Cehia, o mişcare de stânga, a lucrat, de asemenea, pentru această companie.

Autorităţile cehe au început să cerceteze familia care ducea un stil de viaţă luxos, în ciuda veniturilor minime obţinute de Nikolai Šapošnikov în calitate de director executiv la Imex.

"În unele cazuri, venitul lor oficial nu le putea acoperi nici măcar factura de telefon pentru o lună", au menţionat anchetatorii.

Ei au descoperit că Elena Šapošnikov deţinea o companie în Insulele Marshall şi avea două conturi bancare în Elveţia.

Se presupune că ea l-ar fi informat pe generalul Averianov, prin intermediul contului său de Gmail, cu privire la locul unde se aflau armele care urmau să fie trimise în Ucraina, Georgia şi Siria. La acea vreme, forţele ruse erau implicate în războaie în toate cele trei ţări.

În octombrie 2014, agenţii GRU au început să călătorească în Republica Cehă, unde li s-a permis intrarea în depozitele din Vrbetice.

La 16 octombrie 2014, o explozie masivă a cuprins depozitul 16 al unităţii, distrugând motoare de avion şi obuze de artilerie deţinute de EMCO, o altă companie de armament care se ocupa cu echipamente din epoca sovietică. Doi angajaţi ai depozitului au fost ucişi.

O lună şi jumătate mai târziu, la 3 decembrie, proiectile de artilerie şi mortiere, precum şi puşti de asalt, au început să explodeze într-un alt depozit din aceeaşi unitate de depozitare.

Soţii Šapošnikov au declarat poliţiei că legăturile lor cu Unitatea 29155 erau "personale" şi că nu ştiau că membrii acesteia aveau legături cu terorismul de stat.

Ei au acuzat autorităţile de persecuţie politică din cauza originii lor ruseşti şi au susţinut că exploziile din 2014 din Vrbetice au fost rezultatul unor accidente industriale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor