Declaraţia Universală a Drepturilor Omului se apropie de 70 de ani

Anul acesta, Ziua Drepturilor Omului este marcată de lansarea unei campanii de un an pentru a marca aniversarea a 70 de ani de la semnarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, care va oferi ocazia de a promova, a ne angaja şi a reflecta asupra Declaraţiei şi asupra relevanţei sale în viaţa de zi cu zi.
.
. (JAY DIRECTO/AFP/Getty Images)

Ziua Drepturilor Omului este marcată în fiecare an la 10 decembrie - ziua în care Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, în 1948, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Anul acesta, potrivit ONU, Ziua Drepturilor Omului lansează o campanie de un an pentru a marca aniversarea a 70 de ani de la semnarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, un document de referinţă care a proclamat drepturile inalienabile la care toată lumea are dreptul, în mod inerent, ca fiinţe umane - indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie politică sau de altă natură, origine naţională sau socială, proprietate, naştere sau alt statut.

Declaraţia este cel mai tradus document din lume, disponibil în peste 500 de limbi (versiunea ilustrată a Declaraţiei poate fi citită aici).

Declaraţia Universală a Drepturilor Omului a fost semnată de România la data de 14 decembrie 1955, când, prin Rezoluţia nr. 955 (X) a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, a fost admisă în rândurile statelor membre.

Sprijinirea egalităţii în drepturi, justiţiei şi demnităţii umane

Concepută de reprezentanţi ai diferitelor medii juridice şi culturale din toate regiunile lumii, Declaraţia stabileşte valori universale şi un standard comun de urmat pentru toate popoarele şi toate naţiunile: demnitatea şi valoarea egală a fiecărei persoane.

Datorită Declaraţiei şi angajamentelor statelor faţă de principiile sale, demnitatea a milioane de oameni a fost înălţată şi s-a pus bazele unei lumi mai drepte. În timp ce misiunea sa încă nu a fost pe deplin realizată, chiar faptul că a rezistat testului timpului este dovada universalităţii durabile a valorilor sale perene pentru egalitatea în drepturi, dreptate şi demnitate umană.

Principiile Declaraţiei sunt la fel de relevante astăzi ca şi în 1948. În viaţa noastră de zi cu zi, putem acţiona ca să susţinem drepturile care ne protejează pe toţi şi astfel să promovăm apartenenţa la umanitate a tuturor fiinţelor umane.

Drepturile omului sunt relevante pentru fiecare dintre noi, în fiecare zi. Omenirea este înrădăcinată în aceste valori universale. Egalitatea în drepturi, justiţia şi libertatea împiedică violenţa şi susţin pacea. Ori de câte ori, şi oriunde, valorile omenirii sunt abandonate, suntem cu toţii în mare pericol.

Trebuie să salvgardăm drepturile noastre şi pe cele ale altora.