De la groapă de gunoi la cea mai frumoasă plajă din Mumbai: iată cea de-a doua viaţă a Versova Beach (video)


Versova Beach, Mumbai, India
Versova Beach, Mumbai, India

A fost nevoie de 85 de săptămâni şi 1.500 de persoane pentru a curăţa cei 2,5 km de plajă din Mumbai, India, acoperite cu 4.000 de tone de deşeuri. O acţiune colosală, coordonată de Afroz Shah, un tânăr avocat, căruia i-a fost acordat premiul „Champion of the Earth” de către United Nations Environment Programme (UN Environment), o organizaţie a Naţiunilor Unite pentru Protecţia Mediului, pentru „luminosul său angajament civil”.

Ceea ce tocmai s-a încheiat pe plaja indiană a fost, de fapt, una dintre cele mai mari recuperări la nivel mondial. Întreaga comunitate - de la locuitorii mahalalelor la starurile de Bollywood – s-a angajat personal să restituie oraşului şi turiştilor lunga plajă aurie ascunsă sub grămezi şi grămezi de material plastic, sticle, cutii de conserve şi alte deşeuri.

„Sper că această acţiune este doar începutul pentru comunităţile de coastă din India şi din restul lumii”, a spus Shah. „Noi trebuie să câştigăm războiul împotriva transformării mărilor şi oceanelor în gropi de gunoi şi trebuie să o facem murdărindu-ne mâinile. Noi, fiinţele umane trebuie să reluăm legătura cu oceanul şi nu trebuie să aşteptăm ca altcineva să ne ajute să facem asta.”

Un frumos exemplu pentru toţi cei care într-adevar iubesc natura şi luptă să o protejeze.