De la atac la apărare, China îşi schimbă discursul despre recoltarea de organe

Huang Jiefu vorbind presei, poză din Tribuna Medicală Chineză, un indiciu al schimbării de propagandă a regimului chinez în faţa probelor privind recoltarea organelor de la prizonierii de conştiinţă Falun Gong.
Huang Jiefu vorbind presei, poză din Tribuna Medicală Chineză, un indiciu al schimbării de propagandă a regimului chinez în faţa probelor privind recoltarea organelor de la prizonierii de conştiinţă Falun Gong. (Screenshot/cmt.com.cn)

Negarea este tehnica standard pentru pararea acuzaţiilor folosită cu îndemânare de Partidul Comunist Chinez (PCC) în politică, într-o mare varietate de probleme.

Însă, în cazul unui set de acuzaţii realmente condamnabile – conform cărora regimul şi cei din subordinea sa au recoltat, pentru profituri imense, zeci de mii de organe de la prizonierii de conştiinţă, oameni care nu poartă vina niciunei fărădelegi – chiar şi negarea a fost văzută ca oferindu-le prea multă credibilitate.

În această situaţie, strategia utilizată din 2006 a fost fie de a ignora de-a dreptul afirmaţiile şi munţii de probe, fie de a răspândi lucruri false despre persoanele care aduc argumentele.

Însă, recent, pentru prima oară, se pare că există o uşoară modulare a acelei strategii: de la tăcere până la negarea actuală.

Această nouă strategie propagandistică pare să se strecoare într-un articol recent publicat de Tribuna Medicală Chineză, o publicaţie semi-oficială adresată comunităţii medicale din China. Intitulat “Adunarea Chineză pentru Transplantul de Organe răspunde oficial la suspiciunile mass-mediei străine”, articolul face referinţe notabile – inclusiv prin intermediul unei capturi de ecran – către un raport publicat pe Minghui, un binecunoscut website asociat aderenţilor Falun Gong.

Minghui se remarcă prin rapoartele sale comprehensive de primă mână întocmite de practicanţii Falun Gong despre persecutarea acestei discipline în China. Falun Gong reprezintă o practică spirituală tradiţională chineză care este persecutată în China din 1999.

Publicaţia chineză face trimitere la un raport detaliat aparţinând site-ului Minghui din 2009, care concluzionează că prizonierii de conştiinţă Falun Gong trebuie să fi constituit o sursă majoră pentru transplanturile de organe din China, dat fiind faptul că prizonierii condamnaţi la moarte erau mult prea puţini comparativ cu numărul de transplanturi efectuate în China. Este inclus până şi link-ul, încă activ, către raport.

În 2006, au ieşit la suprafaţă acuzaţii conform cărora spitalele militare chineze foloseau practicanţii Falun Gong drept o bancă vie de organe: prelevarea mostrelor de sânge şi uciderea victimelor pentru organele lor, la comandă. Aceste acuzaţii au fost pentru prima oară formulate în 2006 de către doi cercetători canadieni într-un raport intitulat “Recoltarea sângeroasă”, care a indicat perioadele ultrascurte de aşteptare (de numai câteva săptămâni) pentru primirea organelor – ceva care durează ani de zile în ţări care au sisteme bazate pe donare voluntară.

Printre alte probe, s-a descoperit că doctorii şi asistentele chineze au recunoscut, în convorbiri telefonice înregistrate pe ascuns, folosirea organelor prizonierilor Falun Gong.

Dovezile au continuat să se cumuleze, iar Naţiunile Unite, Uniunea Europeană, Congresul american şi organizaţii medicale, precum şi grupuri pentru drepturile omului au solicitat autorităţilor chineze să se justifice.

Încă de la început, autorităţile din China au îndrăznit doar să îi atace pe investigatori sau să pretindă că acuzaţiile fac parte din vreun complot inexplicabil al Falun Gong de a submina reputaţia Partidului Comunist. “Propagandă reacţionară” a fost terminologia de lemn utilizată de propagandiştii din partid pentru a respinge acuzaţiile amănunţite, bazate adesea pe analizele simple ale publicaţiilor chineze.

Niciodată în trecut o publicaţie oficială nu a mai făcut referiri atât de evident la acuzaţii – chiar dacă a fost pentru a le nega.

“Punctul meu de vedere este acela că îngrijorarea privind abuzul a venit din prea multe direcţii pentru ca Partidul Comunist Chinez să le mai ignore”, a scris, într-un e-mail, David Matas, coautor al raportului despre prelevarea organelor de la practicanţii Falun Gong. “Aşadar, în loc să pretindă că îngrijorarea privind abuzul nu există, şi-au schimbat discursul într-unul de negare a abuzului”.

“Prin negare, în locul ignorării, discursul de respingere are dezavantajul de a face publicitate criticilor, ceea ce noi vedem acum. Dacă criticile sunt puţin cunoscute, tăcerea este adesea cea mai bună strategie”, a continuat Matas. “Totuşi, dacă criticile sunt deja larg cunoscute, atunci, tăcerea nu serveşte la nimic”.

“Autorităţile comuniste chineze trebuie să fi ajuns la concluzia conform căreia cunoaşterea problemei uciderii practicanţilor Falun Gong pentru organele lor a devenit atât de larg cunoscută încât ele au mai puţin de pierdut negând, decât ignorând problema”, a scris avocatul.

Este posibil ca atenţia negativă din partea comunităţii internaţionale de transplant să fi ajutat la a forţa mâna PCC-ului.

Deşi nu a făcut referire la recoltarea (de organe) de la prizonierii de conştiinţă, Societatea de Transplant, grupul medical care reprezintă specialiştii în transplant, a adresat direct o scrisoare liderului Partidului Comunist Xi Jinping la începutul acestui an notând că autorităţile chineze şi-au încălcat promisiunile privind reformarea procesului transplantului de organe pentru ca acestea continuau să recolteze organe de la prizonierii condamnaţi la moarte.

Ca urmare a încălcării obligaţiei asumate, organizaţiile medicale internaţionale nu au participat la Conferinţa Naţională de Transplant din China de la sfârşitul lunii octombrie. Acelaşi raport de pe pagina web a Tribunei Medicale Chineze a făcut o referire strategică, spunând “Comparativ cu trecutul, numeroşi experţi în transplant nu au putut să participe”.

Doctori Împotriva Recoltării Forţate de Organe (DAFOH), o asociaţie a medicilor pentru susţinerea eticii medicale, cu sediul în Washington, avertizase anterior chirurgii occidentali să nu mai participe la evenimente din domeniul transplantului în China, conferindu-le astfel legitimitate.

“Am considerat că este lipsit de etică ca specialiştii străini în domeniul transplantului să participe la acest congres despre transplant din Hangzhou, dat fiind abuzul continuu şi fără regret efectuat de autorităţile chineze, cu excepţia cazului în care persoana ar merge cu scopul unic şi expres de a-şi vorbi împotriva abuzului”, a precizat organizaţia DAFOH într-o declaraţie postată pe pagina sa web.

Dr. Torsten Trey, directorul executiv al DAFOH, a afirmat într-un interviu telefonic că raportul recent a fost sugestiv. S-a referit în special la o remarcă criptică a lui Huang Jiefu, care spunea că “nu este încă vremea” pentru inspecţiile internaţionale asupra practicilor de recoltare a organelor din China. Huang este fostul vice-ministru al Sănătăţii şi persoana-cheie care să trateze cu comunitatea internaţională despre sistemul de transplant al organelor din China.

“De ce nu este încă vremea? Sugerează că inspecţiile ar putea găsi ceva dacă se efectuează acum”, a explicat Dr. Torsten Trey.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe