De facto, Rusia a început invazia în Ucraina [video]

Forţele ruseşti din Slaviansk.
Forţele ruseşti din Slaviansk. (youtube.)

Material video pe pagina originală a articolului Epoch Times România.

Forţele speciale ruseşti, pretinzând că sunt grupări paramilitare locale, au atacat, sâmbătă, un număr mare de clădiri guvernamentale din regiunile estice ucrainene Lugansk şi Doneţk, a declarat vice-amiralul Igor Kabanenko, fost şef-adjunct al Înaltului Stat Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, a notat Deschide.md.

”Invazia trupelor Federaţiei Ruse în estul Ucrainei deja a avut loc. În Slaviansk şi Krasno Liman nu sunt separatişti, ci unităţi de recunoaştere şi diversiune. Modul de operare al acestora este clar: ei „ajută” separatiştii la destabilizarea situaţiei”, a declarat vice-amiralul Igor Kabanenko.

Kievul a denunţat ”actul de agresiune al Rusiei” şi a început pregătirile pentru un răspuns ”în forţă”, ceea ce ar putea declanşa un conflict la scară largă cu Moscova.

Miliţiile pro-Rusia au capturat, sâmbătă, sediul poliţiei şi sediul serviciilor de securitate ucrainene (SBU) din Slaviansk, la 150 de kilometri de graniţa cu Rusia, şi au preluat sute de arme de foc din depozitele clădirilor. Grupurile înarmate poartă însemnele Uniunii Sovietice din timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Un alt grup înarmat a capturat, după un schimb de focuri cu poliţia locală, sediul poliţiei din Kramatorsk, aflat la aproximativ 80 de kilometri de graniţa cu Rusia. Cele două grupări înarmate, care au folosit tactici profesioniste, erau dotate cu veste anti-glonţ şi armament de provenienţă rusească.

În Cerevkovka, regiunea Slaviansk, grupările paramilitare au creat puncte de tranzit pe autostrăzi, controlând automobilele ce se deplasează spre Slaviansk.

Mai multe clădiri guvernamentale ale oraşelor din regiunile Doneţk şi Lugansk au fost atacate după un tipar asemănător, în cadrul unor acţiuni considerate de Washington similare cu invazia din Crimeea.

”Am văzut aşa numitele activităţi de protest din Crimeea înaintea aşa zisei anexări la Rusia. Îi cerem preşedintelui Vladimir Putin şi guvernului său să oprească toate eforturile de a destabiliza Ucraina şi avertizăm împotriva altor intervenţii militare”, a declarat Laura Lucas Magnuson, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă.

”Atacurile din est sunt o manifestare de agresiune externă din partea Rusiei. Unităţile departamentului de interne şi apărare implementează un plan de răspuns”, a declarat ministrul de Interne, Arsen Avakov.

Între timp, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat Ucraina că ”îşi demonstrează inabilitatea de a fi responsabilă faţă de soarta ţării” şi a avertizat că folosirea forţei va submina negocierile programate joi.

Secretarul american de Stat, John Kerry, a avertizat, în timpul unei discuţii telefonice cu Lavrov, că ”vor exista consecinţe adiţionale dacă Rusia nu face paşii necesari să de-escaladeze situaţia din estul Ucrainei şi să-şi mute trupele de la graniţă”.

Kerry nu a precizat care ar putea fi aceste consecinţe.

Activitatea grupărilor paramilitare pro-rusia au ca scop asigurarea unei poziţii mai bune pentru Rusia în cadrul negocierilor de săptămâna viitoare de la Geneva, la care vor participa Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeană şi Ucraina, a declarat comentatorul ucrainean Serghei Leşcenko.

Rusia se va prezenta la negocieri cu pretenţia că ”Doneţk şi alte regiuni învecinate sunt deja ale noastre - acum să vorbim despre federalizare”, a declarat Leşcenko.

Oficialii NATO au publicat o serie de imagini prin satelit care arată că Rusia păstrează la graniţa cu Ucraina până la 40.000 de unităţi, într-un dispozitiv divers şi pregătit de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe