De ce preferă pasagerii scaunele din partea dreaptă a avionului?

Un studiu elaborat de două universităţi scoţiene justifică alegerea prin raţionamente ştiinţifice.
(Getty Images)

Scaunele din faţă, scaunele din spate, ieşirea de urgenţă, coridorul sau fereastra ... discuţia despre care este cel mai bun loc în avion este nesfârşită. Dar, de fapt, totul depinde de preferinţele fiecărui călător. La acest tip de dezbatere se adaugă o nouă abordare: de ce pasagerii aleg partea dreaptă a aeronavei.

Un studiu realizat de departamentele de Psihologie din universităţile scoţiene Queen Margaret şi Edinburgh a concluzionat că preferinţa în alegerea unui spaţiu sau a altui spaţiu este determinată de preferinţa pentru dreapta a minţii noastre în reprezentarea lumii reale.

Studiul

Pentru realizarea studiului, echipa condusă de profesorul Stephen Darling a chestionat 32 de persoane, dintre care majoritatea - în proporţie echivalentă cu realitatea – erau dreptace. Cu intenţia de a elimina o preferinţă pentru o parte sau alta a avionului, au schimbat orientarea diagramei cu locurile, dar, în ciuda acestui fapt, cei mai mulţi participanţi au ales tot partea dreaptă. De asemenea, au optat pentru partea frontală a aeronavei şi pentru scaunele care nu erau lângă culoar.

Potrivit celor declarate de Sergio Della Sala, unul dintre realizatorii studiului, rezultatele arată clar că orientarea avionului nu a influenţat preferinţele celor intervievaţi, deoarece majoritatea au continuat să opteze pentru locurile din partea dreaptă a dispozitivului.

Teoriile autorilor acestui studiu universitar scoţian sunt în concordanţă cu mai multe lucrări publicate anterior. Una dintre ele, făcută la sfârşitul anilor 70 ai secolului trecut, cerea trecătorilor să aleagă între diferite haine identice expuse într-o vitrină. Cei mai mulţi le-au ales pe cele situate în partea dreaptă, justificând fără niciun motiv că erau de o calitate superioară.

Articol ştiinţific de referinţă: "Laterality: Asymmetries of Body, Brain and Cognition." Fly on the right: Lateral preferences when choosing aircraft seats Stephen Darling, Dario Cancemi & Sergio Della Sala Pages 1-15 | Received 22 Sep 2017, Accepted 11 Dec 2017, Published online: 20 Dec 2017

Mai multe informaţii: University research shows air travellers lean to the right