De ce oceanul este albastru? Răspuns surprinzător de la NOAA

.
. (photos.com)

Marea majoritate dintre noi credem că oceanul este albastru deoarece acesta reflectă culoarea cerului, dar aceasta este o explicaţie greşită. Conform celor relatate de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), culoarea oceanului depinde, de fapt, de modul în care acesta absoarbe lumina. Atunci când lumina Soarelui loveşte oceanul apa absoarbe, la diferite adâncimi, culorile de la radiaţiile infraroşii dar şi pe cele ultraviolete: cele care rămân şi pe care le vedem sunt radiaţiile corespunzătoare culorii albastru.

NOAA subliniază că oceanul poate lua şi diferite alte culori, cum ar fi roşu sau verde, în cazul în care lumina „se loveşte” de obiecte cum ar fi sedimente sau alge. În orice caz, intensitatea de albastru variază în funcţie de capacitatea pe care o are apa de a absorbi lumina: într-un pahar este transparentă deoarece nu sunt destul de multe molecule de apă care să absoarbă o cantitate suficientă de lumină.

S-a observat că oceanul devine devine din ce în ce mai albastru atunci când se coboară în profunzime: moleculele de apă absorb mai întâi radiaţiile infraroşii, roşii şi ultraviolete, apoi pe cele galbene, verzi şi violete. Ultima culoare absorbită este cea albastră, la o profunzime care este cea maximă care poate fi atinsă de lumină, potrivit NOAA.

Explicaţia devine mult mai evidentă atunci când se observă imaginile luate sub apă, fără bliţ sau alte surse artificiale de lumină: chiar şi peştii tropicali cei mai coloraţi, la acea adâncime sunt pur şi simplu albaştri.