„De ce nu vorbim de Maniu, de Regina Maria?”, „De ce defilăm tot cu penali?” Ce gânduri au mai postat scriitorii de 1 Decembrie?

Dincolo de festivism, fasole cu cârnaţi sau tancuri second-hand, de beculeţe aprinse, dincolo de urări sau remarci dureroase, cum arată România, de Ziua ei, văzută prin ochi de scriitor, jurnalist, artist care se confesează Facebook-ului?
Intrarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, în capitală, la 1 decembrie 1918, după încheierea războiului.
Intrarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, în capitală, la 1 decembrie 1918, după încheierea războiului. (historia.ro)

Nu, anul ăsta n-am mai fost la paradă. N-am mai vrut să fiu spectator, să vad aceleaşi tancuri „câteva americane”, „majoritatea ruseşti recondiţionate ca să fie potrivite cu NATO”, după descrierea unei prietene pe Facebook. Inclusiv ideea de fasole cu cârnaţi mi se părea un afront. Aşa că am citit de pe Facebook, punctat fidel, de prietenii din listă, ce am simţit şi eu cu alte ocazii.

„F-16 deasupra Arcului de Triumf, la 100 mil. euro bucata şi, în acelaşi timp, mii de români care se înghesuie pentru o porţie de fasole cu cârnaţi. Ştiri facile şi obligatorii. Dacă ar fi după mine, aş interzice (dacă aş putea) aceste pomeni pe care le oraganizează în absolut fiecare 1 decembrie primarii în căutarea voturilor facile şi care aruncă într-o lumină derizorie această sărbătoare. Naţională. Daţi fasolea a doua zi la cantinele sociale”, scrie Codruţ Constantinescu.

Istoric, observator inteligent, autor al mai multor cărţi extrem de bine primite (printre care: „Mirajul utopiei. Călătoriile în URSS: control şi propagandă”, „Viaţa şi moartea în Gulag”, etc) Constantinescu speră, dincolo de „toate dezbaterile, toată vorbăraia despre Ziua Naţională” la o altă tematică: România viitoare.

„De acord, avem o ţară, avem o istorie (cu bune, cu rele, cu martiri şi laşi, cu politicieni corupţi şi regi minunaţi) dar ar trebui să ne gândim şi la România viitoare. Şi la cum o vom face noi mai bună, mai competitivă, mai dezvoltată, mai ECHITABILĂ, mai CURATĂ, mai MORALĂ, care să nu mai fie ultima în mai toate statisticile Comisiei Europene. Ţara pe care noi, cei din generaţia mea (în jurul a 40-45 de ani) o lăsăm copiilor noştri nu se compară cu cea pe care am primit-o dar totuşi nu este suficient. Mai avem mult de muncă şi poate că la 1 decemrbie ar fi cel mai bun moment pentru a defini direcţiile de acţiune. A băga în stomac tot timpul bruma de avere a acestei ţări nu este deloc o soluţie”, postează el pe Facebook.

Pentru scriitoarea şi redactorul de cultură Luminţa Corneanu, dragostea de România se dovedeşte, nu doar se declară. Cum? Prin „gesturile simple”.

„Dacă iubeşti România, azi, când te duci la mall, nu te băga în faţă pe linia de tramvai şi nu arunca ţigara pe geam.

Dacă iubeşti România, luni, când revii la muncă, şi-n fiecare zi, fă-ţi treaba cât poţi tu mai bine.

Dacă iubeşti România, donează cât poţi pentru un ONG care face ceva în care tu crezi şi voluntariază pentru el când ai timp.

Dacă iubeşti România, fii exigent cu autorităţile, cere transparenţă, fă solicitări de informaţii publice, pretinde să fii respectat ca cetăţean, nu te resemna că "oricum nu se schimbă nimic".

Dacă iubeşti România, citeşte cărţile scriitorilor români contemporani, vezi filmele tinerilor cineaşti, mergi la Ateneu să asculţi muzică, înainte să decretezi că nu mai avem artişti.

Dacă iubeşti România, înscrie-te observator şi asigură-te că îi oferi ţării tale un Parlament ales prin alegeri corecte.

Dacă iubeşti România, informează-te cu atenţie şi mergi la vot pe 11 decembrie.

O ţară ca afară o fac gesturile simple, de zi cu zi, la îndemâna tuturor.

La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!”

Activistul şi absolventul de istorie Mihai Bumbeş are, pe bune dreptate, sentimente de izolare: „Segregarea României! Dacă la defilare participă doar armata şi forţele represive ale Statului, să se treacă în Constituţie că "ziua naţională" e ziua lor. Nu tu sindicate, asociaţii profesionale, culte religioase, structuri cetăţeneşti şamd.”

Iar pe tema „partenerilor” noştri maghiari cărora li s-a interzis de la Budapesta să participe la Ziua noastră Naţională, jurnalista şi scriitoarea Sabina Fati remarcă ironic: „Diplomaţii unguri au primit ordin să nu participe la evenimentele dedicate zilei de 1 Decembrie. Un motiv în plus să dea apă la moară conspiraţioniştilor, care fac din Soroş un lider global care vrea să ne fure ţara”.

Publicistul Cătălin Avramescu dezamăgit, vede doar partea rea: „"Parada militară" de 1 Decembrie este o ruşine. Orice om onest nu poate fi decât revoltat de această butaforie organizată pe bani publici. Vor defila nişte vechituri prin faţa unor infractori. Tehnica de luptă este complet depăşită, incapabilă să asigure apărarea în faţa unei Rusii agresive, care a investit mult în mijloace de luptă moderne, ce surclasează orice are România prin depozite. S-au cheltuit fonduri enorme pentru pensiile speciale ale generalilor lui Nicolae Ceauşescu. Instituţiile militarizate au produs, pe bandă rulantă, plagiate şi doctorate de carton. Ce este de sărbătorit aici?”

PRO TV-ul ne mai linişteşte, căci astăzi până şi postul acesta alarmist şi-a schimbat tonul, după cum remarcă tot Codruţ Constantinescu: „După ce zi de zi acest post ne serveşte la jurnalul de la ora 19 aproape numai ştiri despre violuri, crime, furturi, arestări DNA, iată că de 1 decembrie reuşeste o schimbare magistrală de 180 de grade. Românii sunt generoşi, buni la suflet, creatori, magici, patrioţi şi sufletişiti. Mulţumim PRO TV.”

Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea, a dat share la un „memory” de acum trei/cinci ani (căci aşa sugerează Facebook-ul), unde, tot „cu spaimă în suflet, văd teritoriul ţării vândut cui vrea să-l cumpere (ieftin), unora care nu vor decât să distrugă totul pentru BANI, văd cea mai frumoasă staţiune termală a României (ea însăşi un izvor de bani) pusă în primejdie pentru exploatarea gazelor de şist, văd că proprii aleşi încearcă să dea străinilor dreptul de a-i jefui pe români de căminul şi de moştenirile lor, văd nepăsare faţă de patrimoniul naţional şi dispreţ faţă de opinia şi dorinţele românilor. La mulţi ani, România şi să-ţi dea Domnul un dram de minte şi un car de noroc! Ai mare nevoie...”

Aşa că… „La Mulţi Ani România! Mutilata mea”, scrie mare pe Facebook, Roxana Iordache.

Tânărul actor Tudor Costin Sicomas e mai împăciuitor şi mult mai paseist: „Eu aleg să spun „La Mulţi Ani, România!” altfel. Prin prezenţa celei care ne-a oferit România aşa cum o ştim astăzi. Prin ochii unei românce mai româncă decât românii - Regina Maria. Mulţumim, Majestate, pentru cadoul nepreţuit al României Mari!”

Marius Ghilezan: „De cinci zile se vorbeşte peste tot despre neinvitarea penalilor la Parada de 1 Decembrie. Oare cine a fost [cel] care i-a băgat în cap preşedintelui să arunce în peisajul public o temă parazitară? PSD a câştigat puncte prin victimizare. Oare nu era normal să vorbim acum despre Iuliu Maniu, despre generalul Kiseleff, despre Ion. I.C. Brătianu, despre Ferdinand cel Loial, despre Regina Maria, despre Partidul Naţional Român şi urmaşii săi? (...) Poate că nici azi nu se vorbea despre România dodoloaţă dacă nu ar fi ridicat Maniu Ardealul şi Regina Maria n-ar fi înmuiat coada Tigrului.”

La mulţi ani, România, pe tine te iubim, aşa cum eşti. Pe cei care te-au distrus, însă... asta e altă poveste. Doar că ei nu sunt România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură