De ce nu trebuie să folosiţi uscătorul de păr al hotelului

Un studiu dezvăluie detalii pe care probabil nu le ştiaţi: în cele mai multe camere de hotel uscătorul de păr poartă mai mulţi microbi decât scaunul de toaletă.
Uscător de păr
Uscător de păr (Getty Images)

Pregătirea valizei este de fiecare dată un rebus, iar lipsa de spaţiu este, de obicei, una dintre cele mai frecvente probleme. Alegerea hainelor şi a accesoriilor pe care hotărâm să le purtăm nu este o sarcină tocmai uşoară, mai ales în aceste timpuri în care companiile aeriene aplică limite de greutate şi spaţiu din ce în ce mai drastice.

Facilităţile şi serviciile oferite de multe hoteluri au contribuit în mod clar la reducerea cantităţii de produse necesare pentru igiena personală în timpul călătoriilor. Acesta este şi cazul uscătorului de păr, unul dintre aparatele cele mai utilizate de persoane într-o călătorie, chiar şi într-un hotel. Cu toate acestea, un studiu - comisionat de ABC News unei echipe de microbiologi - a stabilit că acesta este una dintre principalele ustensile pe care oaspeţii ar trebui să le evite.

ABC News a efectuat un experiment pentru a vedea dacă mai mulţi bani înseamnă mai puţini germeni. Au fost verificate nouă hoteluri din zona Los Angeles (SUA) ale căror preţuri au variat între 98 şi 500 dolari; trei la preţ mic, trei la preţ mediu şi trei de lux. Concluziile au fost devastatoare: uscătoarele de păr, urmate de pături, comutatoare şi telecomenzi, îşi dau mâna în ceea ce priveşte germenii. Motivul? Numărul mare de persoane care trec prin aceste camere de hotel determină acumularea unor cantităţi imense de bacterii.

De fapt, uscătorul de păr este un obiect care nu este dezinfectat frecvent de către personalul de întreţinere, deşi părul conţine microbi care pot fi transmişi cu uşurinţă şi nu se cunoaşte dacă clienţii precedenţi s-au spălat pe mâini înainte să-l utilizeze.

Chuck Gerba, unul dintre microbiologii care au participat la cercetare, a spus cu ironie că efectiv nu înţelege ce fac anumiţi clienţi cu uscătoarele de păr, văzând că unele dintre ele ating astfel de niveluri de germeni.

Între timp, sfatul este clar: data viitoare când staţi într-un hotel, lăsaţi părul să se usuce în aer liber sau aduceţi-vă de acasă şerveţele dezinfectante pentru a curăţa uscătorul de păr din hotel. Facem ce facem şi tot mai adăugăm ceva în bagaj!

Mai multe informaţii: ABC News: The Price of Cleanliness, The Sun: The disgusting reason why you should always bring your own hairdryer on holiday