De ce ne recomandă specialiştii să învelim cheile maşinii în folie de aluminiu

Cheie maşină
Cheie maşină (captură web)

Dacă nu luaţi măsurile de precauţie necesare, s-ar putea ca maşina să vă fie furată ... şi nici măcar nu este nevoie de cheile dvs. pentru acest lucru. Aceasta se datorează faptului că maşinile moderne sunt prevăzute cu chei automate care emit semnale permanente către acestea.

Experţii avertizează că hoţii pot cumpăra o cheie automatică originală şi o pot folosi pentru a replica codul de acces al unui anumit vehicul.

Cum poate fi prevenit acest lucru? Cea mai simplă metodă este să vă ţineţi cheile învelite în folie de aluminiu.

Mai mulţi experţi în securitatea informatică sunt de acord că, deşi nu este metoda ideală, este foarte simplă şi ieftină.

O altă opţiune ar fi aceea de a cumpăra de pe internet, cu câţiva dolari, o pungă Faraday, care are aceeaşi funcţionalitate ca şi folia izolatoare şi serveşte ca un scut împotriva transferului de informaţii care ar putea fi folosite în furtul de vehicule.

„Este vorba despre o formă de comunicare, prin intermediul undelor electromagnetice, ca cele radio sau TV. Gândiţi-vă la o melodie care se foloseşte în mod constant între un radio şi un sistem de blocare, care se deschide atunci când aude acel cântec. Dacă ştiu melodia, îţi pot deschide sistemul de blocare", explică Moshe Shlisel, CEO al GuardKnox Cyber Technologies, o agenţie de securitate digitală, pentru BBC World.

Shlisel, care a lucrat şi pentru forţele aeriene israeliene în dezvoltarea sistemelor de apărare antirachetă, explică faptul că rolul foliei de aluminiu este de a crea o celulă care împiedică înregistrarea undelor electromagnetice de către altcineva.

"Din ce în ce mai multe furturi"

Multora le-ar putea părea arhaic faptul că, în secolul XXI, trebuie să ne îngrijorăm să împachetăm cheile maşinii în folie de aluminiu.

"În pofida faptului că nu cunosc cifrele exacte, pot spune că aceste incidente se întâmplă din ce în ce mai des, deoarece dispozitivele necesare pentru a comite aceste atacuri pot fi cumpărate cu uşurinţă on-line şi există chiar şi tutoriale pe Youtube despre cum se fac", explică Shlisel.

La care adaugă: "Industria automobilelor este pe deplin conştientă de aceste probleme şi caută modalităţi de a face imposibil ca cineva să reproducă comunicarea dintre o cheie şi un vehicul".

Acest tip de infracţiune nu se întâmplă doar în cazul maşinilor. Multe persoane iau măsura de precauţie de a-şi proteja cardurile de credit în portofele "izolate".

Agenţiile guvernamentale din SUA, spre exemplu, livrează anumite documente utilizatorilor, în carcase speciale, pentru a preveni transferul şi furtul de date, cum ar fi Green Card sau Permanent Resident Card.

Dar, în cazul maşinilor, furturile pot fi comise destul de uşor.

„Ajungi la o casă care are o maşină parcată în faţă, detectezi o cheie aflată la zece paşi distanţă, într-o cameră, şi poţi debloca maşina. Atâta timp cât există instrumente disponibile, scena acestor furturi mi se pare din ce în ce mai probabilă”, a relatat Clifford Neuman, director al Centrului pentru Securitatea Sistemelor Informatice de la Universitatea din California de Sud din Statele Unite ale Americii, pentru USA Today.

Din momentul în care Clifford a citit pentru prima dată despre riscul că maşina îi poate fi furată în acest fel, în fiecare noapte îşi pune cheile maşinii într-o cutie de cafea goală.

Experţii recomandă: până când companiile care fabrică maşini nu găsesc soluţia la această problemă, este de preferat să folosiţi folie de aluminiu decât să vă lăsaţi cheile neprotejate în buzunarul pantalonilor, pe masă sau în geantă. Un gest simplu care ar putea să vă scutească de multe dureri de cap.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură