De ce ne cade părul toamna

De ce ne cade părul toamna
De ce ne cade părul toamna (Facebook)

Căderea părului, mai ales în lunile de toamnă, este o problemă cu care se confruntă foarte mulţi dintre noi. Există şi motive pentru care se întâmplă acest lucru. Medicii spun că firul de păr urmează cam aceleaşi reguli precum plantele. În lunile calde acesta are tendinţa de regenerare, mai ales ajutat de influenţa soarelui asupra sa. În lunile mai reci, însă, acest proces intră oarecum în stagnare, iar părul devine mai expus la factorii ce ţin de vreme.

Este normal să cadă zilnic 30-40 de fire de păr, susţin experţii. Căderea părului devine însă o problemă atunci când numărul firelor pierdute depăşeşte 100. Mai trebuie ştiut că părul nostru se află într-o permanentă schimbare, astfel că atunci când 90 la sută dintre firele de păr se află în perioada de creştere, celelalte 10 la sută se află în perioada de stagnare a creşterii. După 3-4 luni, părul aflat în perioada de stagnare cade şi alte fire de păr încep să crească în locul lor.

De ce ne cade părul toamna. Etapele ciclului de viaţă al firelor de păr

Căderea părului este un proces natural şi normal şi face parte din ciclul de viaţă al podoabei capilare. Acest ciclu are o durată medie de 3-4 ani, timp în care părul parcurge constant 4 etape succesive:

1. Etapa de creştere (etapa anagenă), în care firele cresc şi se dezvoltă. Această etapă durează în jur de 3 ani.

2. Etapa de regresie (etapa catagenă), în care firele de păr se opresc din creştere. Această etapă durează aproximativ 3 săptămâni.

3. Etapa de repaus (etapa telogenă), în care părul cade. Această etapă durează de la 2 săptămâni, până la câteva luni.

4. Etapa de regenerare (neogenă), în care foliculii se regenerează, iar părul începe să crească din nou.

De ce ne cade părul toamna. O problemă specifică femeilor

Câţiva cercetători suedezi au ajuns la concluzia că femeilor le cade mai mult păr în lunile de toamnă, după un studiu în cadrul căruia au urmărit 800 de femei, pe parcursul a 6 ani.

Specialiştii au stabilit că, la cele mai multe femei, părul se opreşte din creştere la sfârşitul lunii iulie, astfel că odată cu începutul toamnei, firele vor începe să cadă într-un ritm accelerat, pentru a face loc noilor fire de păr.

Cauzele căderii părului toamna sunt însă mult mai multe şi trebuie luate în calcul toate variantele:

- dietele extreme, care sărăcesc organismul de substanţe nutritive;

- dezechilibrele hormonale;

- sindromul ovarelor polichistice;

- tratamentele medicamentoase (unele tratamente pentru combaterea acneei, antidepresivele sau tratamentele pentru scăderea tensiunii arteriale);

- stresul constant;

- deficienţa de fier.

De ce ne cade părul toamna. Remedii şi tratamente

Pentru a ajuta firul de păr toamna cât şi iarna, când este mai sensibil, puteţi fie să recurgeţi la remedii de pe vremea bunicii, cum ar fi spălarea pe cap cu tincturi şi alte fierturi de plante, fie să luaţi vitamine speciale.

Tratamentele cu gălbenuşuri de ou, ulei de măsline şi uleiuri de ricin sau argan sunt extrem de benefice şi au rol nu doar de stopare a căderii părului, dar şi de regenerare.

Alimentaţia are şi ea un rol important şi influenţează starea de sănătate a părului. Ceea ce mâncăm ne afectează direct, aşa că o dietă echilibrată are efecte asupra întregului organism.

În lunile de toamnă putem profită de fructe şi legume pentru a avea un păr frumos, gata de regenerare. Nucile, spre exemplu, reprezintă un produs care consumat în mod regulat, menţine sănătatea firului de păr prin aportul de vitamine şi minerale de care acesta are nevoie. Fructele conţin seleniu, un mineral foarte important pentru sănătatea scalpului, zinc şi Omega 3.

Consumat regulat, morcovul ajută şi el la menţinerea unei stări bune a întregului organism şi nu doar a părului. Bogat în vitamina A, această legumă nu trebuie să lipsească din nici o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură