De ce copiii olandezi sunt cei mai fericiţi din lume?

Copiii olandezi au tendinţa de a petrece mult mai mult timp cu părinţii lor decât copiii din alte ţări.
Copiii olandezi
Copiii olandezi (denmarksun.com)

Probabil puţini ştiu că în Olanda, o societate relativ conservatoare, viaţa familială se învârte în jurul copiilor. Poate de aceea copiii olandezi se află în mod recurent pe primele locuri ale listei cu cei mai fericiţi din lume, potrivit sondajelor de opinie ale UNICEF, relatate în cel mai recent raport al său din 2013.

Rina Mae Acosta, de origine asiatico-americană, şi Michelle, de origine britanică, sunt două mame căsătorite cu olandezi care au avut ocazia să observe îndeaproape, cu proprii lor copii, secretele stilului parental al acestei societăţi şi au decis să le ilustreze în cartea "Cei mai fericiţi copii din lume: stilul parental olandez".

Nu toate pot fi exportate în alte ţări, dar pot fi o sursă de inspiraţie.

Viaţa olandezilor de zi cu zi

În mod regulat copiii iau micul dejun în familie: mesele în familie încep chiar cu micul dejun, o oportunitate de a comunica aşezaţi împreună la masă înainte de a începe lucrul şi şcoala.

Această practică, care în multe alte ţări s-a pierdut în iureşul curselor de dimineaţă, este o constantă în Olanda. Potrivit raportului UNICEF din 2013, 85% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 11, 13 şi 15 ani analizaţi în studiu, iau micul dejun acasă în fiecare zi.

O curiozitate. Această masă importantă consumată în primele ore ale zilei include aproape invariabil o mică „indulgenţă” naţională: un tip de ciocolată numită hagelslag consumată în toate formele, dimensiunile şi culorile. Deşi s-ar părea că micul dejun cu ciocolată contrazice idealul unui regim alimentar echilibrat, în Olanda obezitatea infantilă nu constituie o problemă. Cine ştie de ce!

Copiii merg la şcoală pe bicicletă (aşa cum se poate observa în videoclipul de mai sus): în afară de faptul că se bucură de aer liber şi fac mişcare, copiii se pot deplasa de-a lungul pistelor de biciclete în condiţii de siguranţă, fiind un exerciţiu de încredere din partea părinţilor pentru a contribui la dezvoltarea independenţei lor.

Nu există presiuni în şcoala elementară: copiii mai mici nu au examene şi nici teme pentru acasă. Sistemul se concentrează pe promovarea învăţării într-un mod foarte pozitiv, cu scopul ca această atitudine să fie menţinută toată viaţa.

De fapt, cifrele UNICEF ​​confirmă faptul că tinerii olandezi sunt mult mai înclinaţi să-şi continue studiile după liceu decât cei din ​​ţări precum Marea Britanie, de exemplu.

Se văd mulţi părinţi la porţile şcolii: guvernul olandez are politici care ajută la menţinerea unui echilibru între servici şi viaţa de familie. A legiferat, de exemplu, în favoarea acordării de „zi fără plată pentru tată” pentru a încuraja familiile să-şi împartă responsabilităţile.

Ca urmare, copiii olandezi au tendinţa de a petrece mai mult timp cu părinţii lor decât copiii din alte ţări.

Există obiceiul de a se juca în libertate: copiii sunt încurajaţi să se joace în aer liber indiferent de vreme, fără supraveghere parentală constantă.

Un rezultat natural al creşterii copiilor independenţi este că părinţii pot avea mai mult timp pentru ei înşişi, fapt care le influenţează propria bunăstare. Şi cu părinţi mai fericiţi şi copiii sunt fericiţi. Nu contează dacă plouă sau este frig, copiii trebuie să se joace în parc.

„Olandezii optează pentru timp şi nu pentru bani, optează pentru lucrurile practice în locul celor de lux”, spun Rina şi Michele în cartea lor. Este ceva obişnuit pentru copii să se joace cu jucării cumpărate la mâna a doua şi nu trebuie să impresionezi pe nimeni cu petreceri aniversare elaborate.

Rina Mae Acosta, co-autor al cărţii, a rezumat abordarea părinţilor olandezi de creştere a copiilor ca fiind similară celei de pe timpuri, o „întoarcere la rădăcini”, relatează situl web al ziarului BBC.