Danileţ: Judecătorii au fost urmăriţi şi în biserică / Tatăl meu a murit în urma unei campanii la Mocrila TV

Cristi Danileţ (Epoch Times România)
Loredana Diacu
27.01.2024

Prezent sâmbătă la Convenţia Grupurilor Civice organizată de Fundaţia Friedrich Naumann la Timişoara, pentru a pune bazele, în debutul anului electoral, unei platforme capabile să reacţioneze la problemele din societatea românească, judecătorul Cristi Danileţ a subliniat că Justiţia a ajuns într-o stare de terorizare fără precedent.

Recent pensionat după ce a câştigat procesele contra celor trei excluderi din magistratură impuse de Consiliul Superior al Magistraturii, Cristi Danileţ a susţinut că justiţia este mai terorizată decât pe vremea sinistrei Rodica Stănoiu şi că magistraţii nu îndrăznesc efectiv să se mişte în front.

"Nu ştiu câţi dintre voi aţi citit vreo hotărâre judecătorească dată de mine sau vreun articol de specialitate scris de mine. (...) Ce voiam să vă spun este că voi mă cunoaşteţi nu pentru calitatea mea de magistrat, ci pentru calitatea mea, hai să definim asta, de activist civic, militant, mă ştiţi ca unul cu ceva curaj, uneori la limita cu «băi, chestia asta nu e normală», poate uneori prea public, care am un cont de tiktok pe care postez inclusiv când tai gardul. Aţi mai văzut vreun judecător care să taie gardul acasă? Restul poate au sclavi, dar sincer, dacă aş posta vreun comentariu despre ultima modificare toxică în justiţie, nu ştiu dacă ar strânge atâtea like-uri sau ar ajunge la Mocirla TV. (...)", a declarat Cristi Danileţ.

Judecătorul a subliniat că nu e comod ci, dimpotrivă, e riscant să fii magistrat într-o ţară post-comunistă.

"Am avut colegi urmăriţi şi la biserică, urmăriţi pe stradă de maşini, deşi nu ştim nici azi cine i-a urmărit. Am avut inspecţie să ne ia la control fiecare postare pusă pe internet în ultimii 20-30 ani, mi-au luat toate interviurile date presei ca să găsească fraze cu care ei, cei de sus, nu sunt de acord şi am avut ameninţări de la un partid care se află la putere acum şi mi-a spus cutare partid nu iartă. (...) Noi nu avem bodyguarzi, noi ieşim din tribunal şi suntem ai nimănui. Am avut seri când mergeam spre casă şi mă uitam în spate", a continuat Cristi Danileţ.

De asemenea, Danileţ a ţinut să sublinieze că toţi magistraţii care şi-au mobilizat colegii să protesteze pe vremea lui Tudorel Toader contra modificărilor toxice ale legilor Justiţiei au fost hărţuiţi şi anchetaţi.

"Toţi liderii protestelor magistraţilor din 10 judeţe esenţiale, care am reuşit să scoatem magistraţii în stradă, în toate cele 10 judeţe au început anchetele judiciare, iar eu am fost dat exemplu negativ", a punctat Cristi Danileţ.

"Când magistraţii au văzut ce mi s-a întâmplat mie, au făcut pasul înapoi. Nu le cereţi să devină din eroi martiri. Eu am luat trei gloanţe şi nu am căzut, dar nu îmi cereţi să îl încasez şi pe al patrulea, nu mai pot. (...) Mă voi apropia mai mult de partea civică. Dacă suntem acolo în Justiţie, nu putem vorbi. E mai rău decât pe vremea lui Stănoiu, trebuie să fii ori cu capul plecat, ori după ţigări", a adăugat magistratul.

"Statul român e capturat, statul român nu funcţionează decât pentru oligarhie, Justiţia nu funcţionează decât pentru cauzele mici; pentru cauzele mari nu funcţionează. Justiţia nu poate depista corupţia din rândul ei, CSM-ul nu funcţionează, Inspecţia Judiciară hărţuieşte magistraţii, procurorul general şi procurorul şef DNA sunt oameni fără background relevant, fără autoritate, şi noi avem pretenţia ca justiţia să funcţioneze? Şi atunci vă întreb, dacă Justiţia nu funcţionează, dacă presa e cumpărată - marea presă e cumpărată - dacă presa e cumpărată şi justiţia nu e liberă, mai vorbim de democraţie? Dacă mie, ca magistrat, îmi e frică, mai vorbim de democraţie? Frica domină societatea noastră, noi nu mai putem vorbi liber nici măcar despre frica noastră. (...) De aceea vă propun să avem curajul să spunem: Nu îmi este frică. E greu, dar aţi ieşit aici în Timişoara când erau cu gloanţele pe voi, cu mitraliere. Au fost şi victime! E o ruşine că dosarul crimelor de atunci nu s-a rezolvat. Nici nu se va mai rezolva!" a precizat Cristi Danileţ.

"În urma unei campanii la care a fost supusă familia mea la Mocirla TV în 2012, când s-a afirmat că eu mi-am abandonat familia şi i-am lăsat pe cei dragi muritori de foame, că m-au acţionat în judecată şi când cele două televiziuni nocive şi-au trimis camerele de filmat la Vatra Dornei, la tatăl meu, ruşinea pe care a îndurat-o i-a fost fatală, literalmente. În câteva luni s-a curăţat, din cauza fricii şi a ruşinii. Într-adevăr, se pare că somatizăm astfel de trăiri, de emoţii", a mai afirmat Danileţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor