Danileţ, după audierile în comisia SIPA: Sunt extrem de mândru!

SIPA a fost un serviciu secret subordonat direct ministrului Justiţiei care a strâns, pe lângă informaţii legale, şi informaţii nepermise, despre viaţa privată a magistraţilor. Desfiinţarea acestui serviciu şi sigilarea arhivei lui au fost printre deciziile ce au pus temeliile independenţei Justiţiei, susţine judecătorul Cristi Danileţ.
Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Epoch Times România)

Audiat marţi în comisia parlamentară de anchetă a Parlamentului cu privire la desfiinţarea DGPA (fosta SIPA), judecătorul Cristi Danileţ reaminteşte că SIPA a fost un serviciu care spiona magistraţi, strângând informaţii nepermise despre viaţa privată a acestora, şi se declară mândru că a contribuit la desfiinţarea acestui serviciu.

"Azi am fost audiat în comisia de anchetă a Parlamentului cu privire la desfiinţarea DGPA (fosta SIPA). Discuţiile nu au fost publice, astfel că nu voi dezvălui ce s-a spus acolo deşi am reluat ceea ce deja spusesem în multe interviuri. Va fi un raport final public, după ce se vor audia persoanele care au avut de a face cu acest serviciu.

Azi spun doar atât: SIPA a fost un serviciu secret subordonat direct ministrului justiţiei care a strâns, pe lângă informaţii legale, şi informaţii nepermise, de viaţă privată a magistraţilor. Am făcut parte din echipa ministrului Macovei care a luat decizia istorică de a desfiinţa acest serviciu şi a sigila arhiva sa.

Sunt extrem de mândru de asta: transformarea SIPA în DGPA, desfiinţarea DGPA, adoptarea legilor justiţiei şi îmbunătăţirea acestora în perioada Diaconescu-Macovei, separarea CSM de MJ şi luarea Inspecţiei de la MJ petrecute în aceeaşi perioadă (2004-2005) au pus temeliile independenţei justiţiei. Cu sprijinul societăţii civile dat în cadrul manifestărilor din 2012, 2013, 2015 şi 2017, aceasta ar trebui să fie pe un drum fără întoarcere", scrie, pe Facebook, judecătorul.

Comisia de anchetă a Parlamentului cu privire la desfiinţarea DGPA a apărut în urma unui uriaş scandal public declanşat jurnalistul Dan Andronic. Urmărit penal în două dosare instrumentate de DNA, Andronic a publicat un incendiar articol în care încerca să acrediteze ideea că din arhiva fostului serviciu secret de la Justiţie au fost copiate şi sustrase documente. Practic, Andronic a susţinut că arhiva SIPA (instrument folosit pentru şantajarea magistraţilor) ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, la vremea respectivă ministru al Justiţiei. Din comisie făcea parte şi judecătorul Danileţ. Atât Macovei cât şi Danileţ au negat categoric acuzaţiile care li s-au adus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne