Dăncilă: Juncker m-a asigurat că MCV va fi ridicat, iar România va intra în Schengen până la 1 ianuarie 2019

Până în momentul în care România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, ţara noastră va fi deja membră a spaţiului Schengen şi nu va mai fi constrânsă de MCV, a anunţat premierul Viorica Dăncilă după vizita sa de la Bruxelles.
Viorica Dancila
Viorica Dancila (Florin Chirila/Epoch Times)

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat, în cadrul unui interviu acordat Antenei 3, că a primit asigurări de la preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, că până la 1 ianuarie 2019, când România va prelua şefia Consiliului Uniunii Europene, vom intra în spaţiul Schengen, iar MCV va fi în sfârşit ridicat.

"Am discutat cu domnul preşedinte Juncker, mi-a dat asigurarea că România nu va intra în preşedinţia Consiliului Uniunii Europene fără să fie în Schengen şi în acelaşi timp cu sancţiunea Macanismului de Cooperare şi Verificare. România va trebui să aibă preşedinţia Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, iar până la sfârşitul anului 2018 trebuie ca cele două lucruri atât de importante pentru România să se întâmple. Domnul preşedinte Juncker m-a sigurat de susţinerea dumnealui şi, bineînţeles, de susţinerea pentru România. Am avut asigurări de mai mult timp că îndeplinim criteriile tehnice Aici este mai mult o decizie politică, sunt ţări care se împotrivesc, dar cred că putem rezolva acest lucru prin discuţii pe care să le am atât la nivel naţional cu premierii ţărilor care se împotrivesc, dar şi la nivel european, cred că asigurarea dată de preşedintele Juncker este încurajatoare şi presupune discuţiile pe care dumnealui să le aibă cu preşedinţii ţărilor care încă cred că România nu trebuie să facă parte din Schengen", a declarat Dăncilă.

Prim-ministrul consideră că impunerea Macanismului de Cooperare şi Verificare a fost o sancţiune nedreaptă pentru România.

"Este o sancţiune nedreaptă pentru România. În momentul în care o sancţiune este aplicată doar la două ţări [România şi Bulgaria - n.r.], iar celelalte state membre nu au aceste sancţiuni şi nu se poate vorbi despre aceste sancţiuni, creează un fel de frustrare şi un fel de pedeapsă pe care o aplici doar unor ţări. Acest lucru trebuie încheiat şi este important ca atât eu, în calitate de prim-ministru, şi preşedintele României, să facem toate demersurile astfel încât la încheierea anului 2018 să facem toate demersurile să vorbim despre România ca şi membră a spaţiului Schengen şi MCV să fie ridicat pentru România", a precizat Dăncilă.