Dan Voiculescu îl ameninţă, de după gratii, pe Traian Băsescu cu un proces

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu (Epoch Times România)

Aflat în închisoare pentru privatizarea frauduloasă a ICA, Dan Voiculescu, fondatorul Antenei 3, îl acuză pe fostul preşedinte Traian Băsescu de "declaraţii mincinoase" privind relaţii ilegale între Grivco şi Crescent.

"Băsescu Traian a făcut o nouă declaraţie publică mincinoasă în care vorbeşte despre presupuse relaţii ilegale între Grivco şi Crescent. Băsescu afirmă că societatea Crescent a fost firma Securităţii şi a luat banii poporului", se plânge Voiculescu într-o postare pe blog, la o zi după ce fostul şef al statului a acuzat-o pe senatoarea PSD, Gabriela Firea, că a transferat bani de la "firma securităţii" Crescent într-o companie din grupul lui Dan Voiculescu.

"Eu cred că organele statului ar trebui să se uite în Grivco să vadă câţi bani au fost transferaţi de la compania Securităţii, Crescent, în Grivco, în perioada 2007 - 2011, când dna Firea era administrator la o firmă din grupul Grivco şi dna Firea, cu mânuţa domniei sale, a semnat împrumuturi de la Crescent către compania la care era administrator ceva cu Media Press sau Casa Press, a semnat împrumuturi de 400.000 de euro şi 1,8 milioane de dolari, pe care a uitat să îi dea înapoi. Se pare că era o spălare de bani", a declarat luni seara fostul preşedinte.

Mai multe despre declaraţiile lui Traian Băsescu puteţi citi aici.

În replică la afirmaţiile fostului preşedinte, Voiculescu anunţa marţi, pe blogul său, că s-a luat decizia predării acestui caz avocaţilor, pentru a porni o acţiune în justiţie împotriva lui Traian Băsescu.

"PS: Băsescu a aflat, probabil, că mitul regizat şi alimentat atent de el şi de camarila sa, în ultimii 10 ani, cu privire la banii Securităţii, a fost dărâmat de concluziile instituţiilor internaţionale (vezi răspunsul Oficiului specializat în recuperarea creanţelor din cadrul Ministerului Justiţiei)", mai scrie fondatorul Grivco.

Banii Crescent

Potrivit unui raport realizat în anul 2000 de către procurorii DIICOT şi ofiţeri ai Serviciului de Informaţii Externe (SIE) despre fondurile statului român dispărute în decembrie 1989, publicat în decembrie 2014 de flux24.ro, părintele Antenelor nu ar putea justifica 230 milioane de dolari, bani folosiţi în 1991 pentru crearea a trei firme.

Potrivit sursei citate, în urma operaţiunilor de lichidare a filialelor CRESCENT, de vânzare de active, de însuşire din conturile firmei şi de neplată a ultimelor facturi, Voiculescu şi-a însuşit în primele luni de după Revoluţie o sumă totală cuprinsă între 150 şi 300 milioane dolari.

Ulterior "volatilizării acestor bani în 1991, cel care avea să devină fondatorul USL a înfiinţat GRIVCO SA, companie cu un capital social 1.800.000.000 lei echivalentul a 9.700.000 dolari, BIOPROD S.A. capital social 27.533.940.000 lei echivalentul a 149.000.000 dolari şi Corporaţia pentru Cultură şi Artă INTACT S.A. capital social 13.779.600.000 lei echivalentul a 74.500.000 dolari.

Dan Voiculescu nu a justificat niciodată capitalul social de peste 230 de milioane de dolari vărsat de el şi de partenerii săi la constituirea celor 3 firme, mai scria sursa citată.

CRESCENT a fost cea mai importantă firmă "străină" cu care a colaborat ICE Dunărea, întreprinderea prin care se desfăşura tot exportul României în perioada comunistă, sub controlul strict al Securităţii. Potrivit răspunsului citat de flux.24.ro, în noiembrie 1990, la ordinul Direcţiei Securităţii Statului (DSS) este înfiinţat CRESCENT COMERCIAL & MARITIME, LTD, pentru desfăşurarea de aport valutar special.

Mai multe pe acest subiect puteţi citi aici

Saga firmelor CRESCENT este foarte stufoasă, episoade din ea fiind publicate de Rise Project.

"Firma Crescent Austria, companie care se află la temelia imperiului politico-financiar al lui Dan Voiculescu, îşi găseşte rădăcinile în colaborarea lui Dan Voiculescu cu Securitatea. Deşi Dan Voiculescu neagă legăturile dintre Crescent şi Securitate, RISE Project a găsit documente care arată că filiala din Austria a Crescent a fost înfiinţată de către un cetăţean german a cărui racolare a fost propusă Securităţii chiar de către Dan Voiculescu", arată o investigaţie Rise Project.

În februarie 2001, Crescent Commercial & Maritime GmbH devine GRIVCO GmbH. Încă din anii ’90, în acţionariatul firmei, intrase firma fanion a lui Dan Voiculescu – Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) SRL, scrie Rise Project.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne