Dan Barna: Ne îndreptăm spre un regim golănesc - autoritar. Le recomand oamenilor să se implice civic!

PSD-ul rămâne aliniat în spatele lui Liviu Dragnea, o persoană condamnată penal, cu probleme de credibilitate uriaşe pe plan internaţional şi din această perspectivă, românii ar trebui să înceapă să se implice civic. Cât timp nu ne implicăm, nu putem avea aşteptări realiste că lucrurile se vor schimba, susţine Dan Barna.
Dan Barna
Dan Barna (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Se încarcă player-ul...

De-a lungul ultimelor decenii, nicio altă majoritate parlamentară nu s-a gândit să abuzeze în aşa hal cum se întâmplă în aceste zile, a susţinut, miercuri, liderul USR, Dan Barna, în cadrul unui interviu acordat Epoch Times. Potrivit preşedintelui USR, ne îndreptăm spre un regim golănesc - autoritar, iar câtă vreme românii nu se implică ci aşteaptă "ca Dumnezeu drăguţul" să le trimită un bine magic, acest lucru nu se va întâmpla.

Referitor la USR, Barna a explicat că formaţiunea pe care o conduce îşi propune să continue să fie partidul care aduce mesajul societăţii civile în Parlament, un partid care, după o "perioadă de frământări" de dinainte de Congres, s-a aşezat "pe o linie de dezvoltare şi de creştere în care obiectivul este acela de a ne reîntoarce către cetăţeni."

Privind spre viitor, Barna susţine că nu are temeri că parlamentari USR vor migra spre partidul pe care şi-l va face Cioloş ci "ciclurile electorale viitoare" vor găsi cele două formaţiuni împreună într-o formă sau alta (USR şi RO 100 fiind "grupări cu ADN social identic") şi nici spre un eventual partid al lui Nicuşor Dan: "Eu sunt convins că Nicuşor Dan nu-şi va face partid", spune liderul USR.

Vă invităm să urmăriţi interviul acordat de liderul USR la finele unui dialog cu reprezentanţii grupului Rezistenţa, în cadrul proiectului Rezistenţa 360.

Reporter: Înainte de protestul de duminică, aţi lansat un apel comun cu societăţile civile, acum sunteţi pe platoul Rezistenţa TV. Marchează demersurile dumneavoastră o apropiere mai mare către societatea civilă?

Dan Barna: Categoric! USR-ul este un partid al societăţii civile, este un partid care s-a născut din societatea civilă. Anul de Parlament care se împlineşte în aceste zile am reuşit să aducem începând cu februarie, voce societăţii civile în Parlament. Ultimul exemplu este chiar de miercurea trecută, când de la microfonul din plenul Camerei Deputaţilor am transmis mesajul cetăţenilor care spuneau că "Nu vrem să fim o naţie de hoţi". Evident s-a obţinut o reacţie de la majoritate. Dar dincolo de asta, USR-ul îşi propune să continue să fie partidul care aduce mesajul societăţii civile în Parlament.

R: Am ajuns la Parlament... În aceste zile, PSD şi aliaţii săi au făcut cam ce-au vrut în Parlament. Astăzi Eugen Nicolicea a ignorat solicitarea colegilor dumneavoastră de a depune amendamente la modificarea Regulamentului Camerei deputaţilor, s-au încălcat toate regulile, ba chiar s-a modificat regulamentul Camerei Deputaţilor. Asistăm practic la o acaparare a Parlamentului de către PSD şi ALDE. Ce aveţi de gând să faceţi pe viitor?

D.B.: De făcut e firesc să facem ceea ce oamenii aşteaptă de la noi. Adică să folosim toate instrumentele, să fim cât de creativi putem, şi aici USR-ul a dovedit că are nişte resurse de imaginaţie, pentru a forţa normalitatea, nu despre asta e vorba? Pentru a forţa majoritatea să respecte nişte reguli şi nişte principii pe care Parlamentul le are de 27 de ani. Adică regulamentul care a fost schimbat astăzi de către Nicolicea şi Iordache referitor la susţinerea amendamentelor respinse în plenul Parlamentului, este o normă care durează de 23 de ani. Deşi nicio altă majoritate, nici Adrian Năstase, şi ne amintim de vremea Rodicăi Stănoiu, nici Băsescu, nimeni în acest timp nu s-a gândit să abuzeze în aşa hal cum se întâmplă în aceste zile. Şi din perspectiva asta au folosit toate instrumentele, o să mergem la Curtea Constituţională, am obţinut câteva victorii deja la Curtea Constituţională, şi acestea sunt elemente care ne fac să fim încrezători că şi în perioada următoare vom reuşi să mai blocăm din aceste abuzuri, chiar fără precedent pentru România.

R: Au existat voci care au spus că din moment ce PSD şi ALDE nu ţin cont de ce vreţi voi şi respectiv nici de ceea ce vor cei care v-au votat pe voi, ar trebui să nu mai legitimaţi ceea ce se întâmplă în Parlament, ci opoziţia să-şi dea demisia în bloc şi să provoace alegeri anticipate. Cum vedeţi o astfel de idee?

D. B. : Acesta este o falsă soluţie pentru că, în măsura în care Opoziţia şi-ar da demisia în bloc, actuala majoritate tot ar rămâne cu o majoritate atât de confortabilă, încât poate să treacă şi legi organice, ceea ce exact s-a întâmplat astăzi. Legile justiţiei sunt legi organice, care presupuneau mai mult de jumătate plus unu. Deci cât timp avem acest bloc ALDE-PSD-UDMR, şi trist pentru România dar UDMR este mai PSD-ist decât PSD-ul dacă pot să folosesc această licenţă, o demisie a opoziţiei nu ar face decât să extragă martorii acestui abuz asupra României din Parlament. Dar nu avea niciun alt efect decât ştirile de o zi sau două.

R: Cum vedeţi colaborarea cu PNL-ul pe viitor? Vi s-a reproşat de destule ori că aţi atacat PNL-ul, că PNL-ul v-a atacat pe voi în loc să vă concentraţi asupra faptului că PSD-ul este inamicul comun.

D. B.: Există o colaborare inerentă, firească, la nivel de iniţiative parlamentare, am semnat împreună moţiuni de cenzură, moţiuni simple, colaborăm pe proiecte de legi. Adică este o colaborare parlamentară firească. Dincolo de asta, cele două partide, şi PNL-ul şi USR-ul sunt partide, pot să spun, în reconstrucţie, sau în stabilizare. Eu văd un USR care să continue să funcţioneze în spectrul politic din România şi în anii următori, nu îl văd ca pe un partid de oportunitate şi PNL-ul are propria sa istorie pe care vrea să şi-o continue fără îndoială şi din această perspectivă, pe termen scurt nu se pune problema de alianţă preelectorală. Însă după rezultatele de la alegeri, vom vedea care vor fi acestea, evident că într-o construcţie guvernamentală pe partea dreaptă, probabil că va fi necesară o colaborare.

R: Vorbind de stabilitate în USR. S-au armonizat vocile din interiorul USR-ului, au fost nişte alegeri "cu cântec", cu "disidenţi". S-au liniştit apele la voi?

D. B.: USR este pe traiectorie corectă. Mandatul pe care eu mi l-am asumat în momentul în care am candidat la poziţia aceasta de preşedinte, a fost tocmai acela de stabiliza partidul şi de a-l aşeza pe o traiectorie de creştere, dezvoltare şi de extindere. Ceea ce se întâmplă în zilele acestea şi în perioada aceasta, evident că a fost perioada de frământări dinainte de congres, a fost una grea pentru partid, dar în momentul de faţă ne-am aşezat pe o linie de dezvoltare şi de creştere în care obiectivul este acela de a ne reîntoarce către cetăţeni şi de a aduce din societate cât mai multe dintre mesaje în Parlament. O să lansăm în această săptămână, duminică, un proiect "USR e vocea ta", proiect prin care pe de o parte le mulţumim cetăţenilor la un an de zile de USR în Parlament, pentru sprijinul pe care ni l-au dat. Le arătăm ce am făcut în anul acesta şi invităm cât mai mulţi oameni alături de noi, pe de o parte, iar pe de altă parte, vom lansa un program pe structura "En Marche" prin care să o să discutăm cu nişte zeci de mii de cetăţeni, pentru a vedea care sunt dorinţele şi aşteptările lor, pentru a transforma aceste dorinţe reale în iniţiative concrete ale partidului care reprezintă societatea civilă.

R.: De foarte multe ori, Opoziţia s-a plâns că nu poate face mare lucru în Parlament, pentru că, iată, absenteismul la vot a dat legitimitate PSD-ului. Ce strategie v-aţi propus pentru ca la următoarele alegeri să iasă mai mulţi oameni din case şi să voteze USR?

D.B.: Tocmai acest proiect despre care v-am spus, "USR e vocea ta", asta îşi propune să facă. Să discute cu oamenii, să afle ce-i preocupă şi îngrijorează cu adevărat, astfel încât în momentul în care vor veni alegerile, aceia să ştie şi să vadă că preocupările lor se regăsesc în propunerea de program politic pe care USR-ul o va avea la momentul acela, şi atunci suntem optimişti că vor veni alături de noi la vot.

R: La alegerile anterioare aţi fost cam singura alternativă a celor care nu-şi mai doreau partide din sistem. La următoarele alegeri va fi şi partidul lui Dacian Cioloş. Cum v-aţi propus să acţionaţi astfel încât electoratul să nu se împartă? Veţi merge pe liste comune, v-aţi creionat o idee?

D.B.: Categoric România 100 şi platforma România 100 care-i o platformă civică în momentul de faţă şi USR-ul sunt grupări cu ADN social identic, cu valori politice şi de principii identice, şi apropo de viziune, eu sunt convins că ciclurile electorale viitoare ne vor găsi împreună într-o formă sau alta.

R: Nicuşor Dan. Cum vedeţi colaborarea cu dânsul? Se va merge pe ideea pe care a enunţat-o USR-ul anterior, susţinerea dumnealui pentru Primăria Bucureştiului? Există riscul unei schisme dacă-şi face Nicuşor Dan partid, să plece oamenii spre el? Ce anticipaţi?

D.B.: Eu sunt convins că Nicuşor Dan nu-şi va face partid. Avem discuţii, ne vedem săptămânal la grupul parlamentar, stăm de vorbă, eu n-am avut niciun moment vreo disensiune cu el. El a declarat în repetate rânduri că-şi doreşte să candideze la Primăria Municipiului Bucureşti. Din această perspectivă, în momentul de faţă, este unul dintre scenariile foarte plauzibile, USR îl va susţine în măsura în care această candidatură se va materializa.

R: Există riscul ca parte dintre parlamentarii dumneavoastră să migreze spre viitorul partid al lui Dacian Cioloş când acesta îl va crea? Aveţi oameni care au fost în Cabinetul lui.

D.B.: Nu...şi eu sunt una dintre persoanele care au fost în echipa de guvernare a domnului Dacian Cioloş şi chiar discutând deseori cu colegii de la România 100, pentru asta sunt colegii noştri, nu acesta era obiectivul şi nu acesta este obiectivul pe care un eventual partid România 100 îl va avea, acela de a extrage resurse umane din USR, cât de a contribui la o formulă de colaborare care să ofere electoratului o variantă mai credibilă şi mai puternică de alternativă pentru următoarele alegeri.

R: Revenind la actualitatea imediată, ne îndreptăm spre o dictatură aşa cum spun mulţi? Şi dacă da, ce le sugeraţi oamenilor? Care-i mesajul dumneavoastră?

D.B.: Ne îndreptăm spre un regim golănesc - autoritar este definiţia corectă a situaţiei actuale. Sau mă rog, pseudoautoritar ca să fiu mai moderat, pentru că, din păcate, PSD-ul a decis că rămâne încă aliniat în spatele lui Dragnea, o persoană condamnată penal, cu probleme de credibilitate uriaşe pe plan internaţional şi din această perspectivă sau nu numai această perspectivă, ce le recomand oamenilor este să înceapă să se implice civic. Cât timp nu ne implicăm, cât timp aşteptăm ca Dumnezeu drăguţul să ne trimită un bine magic, acest lucru nu se va întâmpla. Cât timp nu ne implicăm în partide politice, şi invit oamenii să vină în USR, este un partid din societatea civilă, este un partid care se construieşte şi se dezvoltă în această perioadă, expertiză, competenţă, meritocraţie - toate aceste elemente le dorim, le susţinem în partid şi pot să se întâmple doar dacă oameni valoroşi vin alături de noi. Şi acesta este cumva elementul cel mai important pe care eu aş dori ca cetăţenii să-l înţeleagă. Cât timp nu ne implicăm, nu putem avea aşteptări realiste că lucrurile se vor schimba.

R: Susţineţi în continuare şi protestele?

D.B.: Am fost de la început solidar cu protestele şi mesajul meu a fost constant în toate intervenţiile - USR este solidar cu cetăţenii care protestează, cu cetăţenii care au început să înţeleagă că mesajul de normalitate, de decenţă trebuie auzit de către politicieni şi de asta am şi mers alături de ei, de asta am şi participat la proteste, tocmai pentru a accentua acest mesaj de...este un lucru firesc să protestezi când statul din care faci parte este agresat la momentul care se întâmplă în aceste zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne