Dacă puneţi această dată pe iPhone îl puteţi arunca, devine inutilizabil (video)

O eroare în setările de dată pe iPhone-ul dumneavoastră îl poate face inutilizabil în mod definitiv: smartphone-ul se va opri din funcţionare dacă îl setaţi pentru data de 1 ianuarie 1970.
(Brendan Smialowski / Getty Images)

O eroare în modificarea datei pe iPhone v-ar putea strica definitiv telefonul. Sistemul de operare al IPhone-ului, IOs, ca orice derivat din Linux, este destul de sensibil la dată.

1 ianuarie 1970 este data cea mai timpurie pe care o puteţi seta pe iPhone. Dacă modificaţi manual data şi ora (ar fi bine să nu o faceţi) şi vă deplasaţi prin calendar cât mai în urmă posibil, puteţi ajunge numai la 1 ianuarie 1970.

Acest lucru se datorează faptului că timpul Unix (şi deci şi al urmaşului său, sistemul de operare Linux, părintele iOs-ului) a început la miezul nopţii GMT de la 1 ianuarie 1970. Multe dispozitive, inclusiv iPhone, folosesc timpul Unix ca bază pentru timpul sistemului de operare.

Acum, de ce mergând înapoi la data de 1 Ianuarie 1970 (00:00:00 ora Unix) puteţi transforma iPhone-ul într-o cărămidă? Greu de spus, dar se pare că este valabil pentru dispozitivele cu procesoare pe 64 de biţi.

În cazul în care fusul orar din zona dumneavoastră nu este GMT, iPhone-ul s-ar putea gândi că sunteţi într-o epocă de înainte de 1 ianuarie 1970 ... sau înainte de momentul zero. Deşi timpul Unix poate fi negativ, este posibil sistemul de operare al iPhone-ul să aibă un glich de software care să-l facă să nu mai meargă.

Există diferite videoclipuri ale persoanelor care au făcut experimentul şi care demonstrează ce s-a întâmplat atunci când au setat ceasurile cu data de 1 ianuarie 1970. iPhone-ul funcţionează imediat după ce data este setată. Dar dacă opriţi telefonul şi vreţi să-l deschideţi din nou veţi vedea ecranul de bun venit şi veţi avea logo-ul Apple în faţa dumneavoastră pentru totdeauna.

Eroarea a apărut pentru prima dată într-un forum Reddit, conform cnn.com.

Apple nu a răspuns la o cerere de comentariu şi nici nu a precizat dacă va rezolva problema.