Cutia curiozităţilor: Locuitorii unui sat italian au "interdicţie să moară"

Sellia, Calabria
Sellia, Calabria (trip-suggest.com)

În satul medieval Sellia din provincia Catanzaro din Calabria, Italia, a fost aprobată o ordonanţă în luna august, care prevede o „interdicţie de a muri” pentru locuitorii săi, în majoritate bătrâni, cu scopul de a evita depopularea.

Având în vedere că un procent de 60% din populaţia localităţii Sellia este formată din bătrâni cu vârste de peste 75 de ani, autorităţile locale au decis ca persoanele care nu se îngrijesc de sănătatea lor să plătească unele impozite.

Primarul Davide Zicchinella a explicat că ordonanţa respectivă a fost dată pentru că se doreşte ca locuitorii micului sat medieval, majoritatea lor fiind văduve în vârstă, să se preocupe de propria sănătate, şi astfel se va evita depopularea, fenomen care este întâlnit în multe sate.

„Am făcut această ordonanţă, nu pentru a glumi. Este o problemă foarte serioasă pentru că Sellia, ca multe alte localităţi din sudul Italiei, suferă din cauza depopulării”, a mărturisit şeful comunei, de profesie medic pediatru, în declaraţiile relatate de agenţia EFE.

„Viaţa este o valoare universală, dar într-un sat mic fiecare trebuie să se îngrijească de propria sănătate, căci trebuie să ţinem cont de valoarea colectivă. Dacă un sat devine mic sau foarte mic, atunci el nu poate continua să existe”, a mai afirmat acesta.

Ordonanţa impune ca acei cetăţeni ce nu se îngrijesc sau care au obiceiuri ce afectează sănătatea, să plătească mai multe impozite. Întrebând cum identifică persoanele ce nu ţin cont de noua dispoziţie, primarul a asigurat că administraţia sa „are registre şi cunoaşte cine îşi face analizele şi cine nu, cine se îngrijeşte şi cine nu”.

În Italia vârsta medie a locuitorilor depăşeşte 44 de ani, conform Institutului de Statistică Italian, iar populaţia nu a înregistrat în ultimi ani nicio creştere, ceea ce duce la îmbătrânirea populaţiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.