Cursa înarmărilor "reloaded": Statele Unite acuză Rusia de încălcarea tratatului rachetelor nucleare

Preşedintele SUA, Barack Obama.
Preşedintele SUA, Barack Obama. (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)

Statele Unite a acuzat Rusia de încălcarea unui tratat cu privire la rachetele nucleare, din 1987, prin testarea rachetelor ghidate lansate de la sol şi anunţă că sunt pregătite să înceapă imediat un dialog de nivel înalt cu Moscova în această privinţă, potrivit Fox News.

Încălcarea tratatului ”este o problemă foarte serioasă pe care am încercat să o rezolvăm cu Rusia de mai mult timp”, a afirmat un oficial de la Casa Albă.

Luni, preşedintele american, Barack Obama, l-a informat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, că Statele Unite este convinsă că Rusia a încălcat acordul. Statele Unite sunt pregătite să se implice ”imediat într-un dialog bilateral la nivel de vârf” cu Rusia cu scopul de a obţine asigurarea că Moscova se va conforma tratatului.

”Statele Unite sunt dedicate viabilităţii Tratatului I.N.F”, a afirmat oficialul. ”încurajăm Rusia să se întoarcă la respectarea obligaţiilor din Tratat şi să elimine orice obiect interzis într-o manieră verificabilă”.

Potrivit The Times, Rusia a început testarea abuzivă a rachetelor încă din 2008, în timp ce administraţia Obama le-a calificat drept posibile abuzuri abia la sfârşitul anului 2011.

Oficialii ruşi au declarat că au analizat acuzaţiile SUA şi că au considerat cazul ca fiind închis.

Consilierii lui Obama au convenit în unanimitate că testele nucleare ruse reprezintă o încălcare serioasă a tratatului. Departamentul de Stat va dezvălui public aceste acuzaţiile, marţi, într-un raport anual privind conformarea cu acordurile de reglementare a armamentului.

Confruntarea în cadrul tratatului nuclear vine într-o perioadă foarte tensionată dintre Obama şi Putin după intervenţia rusă în Ucraina.

Ridicând aceste probleme acum, Statele Unite par să pună o presiune sporită pe Rusia şi încearcă să o izoleze chiar mai mult de comunitatea internaţională. Uniunea Europeană şi Statele Unite plănuiesc să anunţe, miercuri, noile sancţiuni pregătite Rusiei, după ce Pentagonul a publicat mai multe dovezi că Rusia continuă să asiste forţele pro-Rusia din Ucraina.

Dezvăluirile au venit într-o perioadă în care congresul american a sporit presiunile asupra Casei Albe pentru a o determina să confrunte Rusia în privinţa încălcărilor a tratatului. Tratatul, semnat de preşedintele american, Ronald Reagan, cu liderul sovietic, Mihail Gorbaciov, a interzis toate rachetele balistice şi de croazieră lansate de la sol, cu raza cuprinsă între 482 de kilometri şi 5471 de kilometri.

Obama, care a făcut din dezarmarea nucleară un obiectiv al politicii externe, nu este prea interesat ca Rusia să respecte acordul în totalitate. Obama a câştigat ratificarea senatului pentru noul tratat New START, intrat în vigoare în februarie 2011, care obligă Statele Unite şi Rusia să reducă numărul armelor nucleare strategice până la un maxim de 1.550 de rachete până în luna februarie, 2018.

Obama a anunţat, anul trecut, că vrea să reducă numărul de arme nucleare ale Statelor Unite cu încă o treime şi că va ”căuta negocierea unor reduceri” cu Rusia, un obiectiv complicat de acuzaţiile privind încălcarea Tratatului I.N.F.