Curaj nordic: ministru danez al Imigraţiei postează online o caricatură controversată

Ministrul danez al Imigraţiei şi Integrării a postat pe Facebook o captură de imagine cu o caricatură ce îl descrie pe profetul Mahomed. Este vorba de una dintre caricaturile care au cauzat în urmă cu un deceniu un val de indignare internaţională.
Inger Stojberg, ministrul danez al imigraţiei şi integrării.
Inger Stojberg, ministrul danez al imigraţiei şi integrării. (John Thys/AFP/Getty)

Inger Stojberg, ministrul danez al Imigraţiei şi Integrării, a postat marţi pe Facebook o imagine controversată a profetului Mahomed al Islamului. În caricatură, fondatorul religiei islamice este înfăţişat purtând o bombă ce iese din turbanul său, aceasta fiind una dintre cele aproximativ 12 caricaturi publicate de ziarul danez de stânga Jyllands-Posten în 2005, care au cauzat un val de condamnări internaţionale şi acuzaţii privind rasismul.

Imaginile cu Mahomed sunt considerate o blasfemie în Islam. Stojberg, care ia decizii în ceea ce priveşte condiţiile pentru imigranţi – mulţi provenind din ţări majoritar musulmane – care sosesc în Danemarca aparent foloseşte această captură de imagine ca wallpaper pe iPad-ul său.

Într-o postare pe Facebook care a însoţit imaginea controversată, Stojberg a scris că foloseşte caricatura ca fundal pentru aplicaţiile sale [pe iPad] deoarece îi aminteşte de libertatea de exprimare din Danemarca, care include dreptul de a critica şi ridiculiza religii şi pe susţinătorii acestora. În plus, ea a afirmat că a publicat imaginea pe Facebook ca reacţie la o decizie luată de Muzeul Skovgaard din oraşul danez Viborg de a nu include caricatura, realizată de artistul Kurt Westergaard, într-o nouă expoziţie pe tema blasfemiei.

“Este alegerea muzeului şi au tot dreptul să facă acest lucru, dar cred că este ruşinos. Sincer, cred că ar trebui să fim mândri de caricaturile cu Mahomed”, a scris Stojberg pe Facebook.

Xenofobia şi Islamofobia sunt probleme constante în Danemarca, unde o mulţime de oameni înarmaţi cu torţe au ieşit pe străzi în 2015, inspiraţi de mişcarea germană anti-musulmană PEGIDA.