Cunoştinţe contra plată. Profesori şi intermediari reţinuţi de CNA din RM pentru acte de corupţie

După înţelegerea în prealabil cu profesori de la Academia de Studii Economice, intermediarii identificau studenţi cu restanţe, oferindu-le ”ajutor” pentru susţinerea cu succes a oricărui tip de examen.
Ofiţeri CNA
Ofiţeri CNA (cna.md)

Examene de promovare, teze anuale şi de licenţă, dar şi note pentru practica de producţie contra plată - toate acestea, potrivit procurorilor anticorupţie, constituiau afacerea unei reţele organizate, formate din zeci de persoane, între care lectori ai Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM) şi mai mulţi intermediari din afara instituţiei de învăţământ.

Oamenii legii susţin că ”afacerea” funcţiona nestingherit chiar în faţa instituţiei, acolo unde au fost monitorizaţi cei care formau una dintre principalele verigi ale afacerii - mijlocitorii. Aceştia erau responsabili de identificarea unor studenţi cu probleme sau restanţieri, cărora le ofereau ajutor pentru susţinerea cu succes a oricărui tip de examen.

Ulterior, contra unor sume de bani, care variau în funcţie de complexitatea serviciului, intermediarii mergeau la persoane publice din cadrul ASEM, în principal profesori, şi le ofereau o parte din mijloacele financiare primite pentru soluţionarea examenelor, o altă parte din bani păstrând-o pentru serviciile de intermediere.

”Pentru un examen, membrul grupului primea de la student până la 1 000 de lei, nota pentru practica de producţie costa între 1000 şi 1500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susţinerii tezei de licenţă sau masteratul - între 400 si 550 de euro. În consecinţă, studenţii erau evaluaţi de către profesori fictiv, în mare parte fără prezenţa fizică la examene”, se arată într-un comunicat CNA.

Procurorii şi ofiţerii anticorupţie notează că, deşi cauza penală se află la faza iniţială de documentare, deja au fost identificaţi în jur de 60 de profesori şi alte persoane publice din cadrul ASEM, faţă de care sunt suspiciuni rezonabile că ar fi implicate în afacerea cu examene. Acestea ar fi fost documentate în timpul în care purtau discuţii telefonice şi aveau întâlniri cu alţi membri ai reţelei, primind de la aceştia bani, acte, borderouri şi făcând schimb de alte documente pentru realizarea planului infracţional. Astfel, procurorii au pornit mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă.

De menţionat că marţi, 5 iunie, oamenii legii au efectuat percheziţii la sediul ASEM, în birourile persoanelor bănuite, la domiciliile acestora, dar şi la alţi membri ai reţelei. În cadrul percheziţiilor, ar fi fost depistate liste cu numele unor studenţi, sume impresionante de bani, numele profesorilor care au primit bani pentru organizarea susţinerii examenelor, practicii de producţie, de licenţă sau masterat. În urma acţiunilor, 9 persoane, printre care 6 profesori de la ASEM şi 3 intermediari, au fost reţinute pentru 72 de ore.