Cumnatul Regelui Spaniei, Ińaki Urdangarin, închis pentru corupţie

Ińaki Urdangarin, soţul Prinţesei Cristina a Spaniei, a fost condamnat la închisoare pentru infracţiuni care includ fraudă şi evaziune fiscală. Prinţesa a fost achitată pentru complicitate.
Prinţesa Cristina a Spanei şi soţul ei, Inaki Urdangarin
Prinţesa Cristina a Spanei şi soţul ei, Inaki Urdangarin (Getty Images)

Soţul Prinţesei Cristina a Spaniei, fost medaliat olimpic la handbal, Ińaki Urdangarin, a fost încarcerat luni pe baza unui ordin emis săptămâna trecută de o instanţă din insula spaniolă Mallorca. Controversatul caz a divizat familia regală spaniolă şi a afectat imaginea publică a acesteia.

Urdangarin, în vârstă de 50 de ani, a fost condamnat la cinci ani şi zece luni pentru diferite acuzaţii, inclusiv corupţie, evaziune fiscală şi delapidare de fonduri, potrivit Deutsche Welle.

Conform procurorilor, Urdangarin s-a folosit de relaţiile cu familia regală pentru a obţine contracte publice în domeniul sporturilor, ca apoi să suprataxeze diverse evenimente şi să ascundă banii în străinătate. El a fost găsit vinovat pentru deturnarea a aproximativ 6 milioane de euro din fonduri destinate fundaţiei sale Nóos, din Mallorca, în perioada 2004-2006.

Fără titluri

În februarie 2017, soţia lui Urdangarin, Prinţesa Cristina, a fost absolvită de o instanţă de acuzaţiile de complicitate. Totuşi, prinţesei i s-a cerut să plătească o amendă de 250.000 de euro în calitate de beneficiară a schemei spoţului ei.

Cuplul s-a mutat în Geneva cu cei patru copii în 2012, când acuzaţiile au ieşit la iveală pentru prima dată. Regele Felipe al VI-lea le-a anulat titlurile de “duce” şi “ducesă” de Palma în urma izbucnirii scandalului.

Scandalul care îi implică pe Urdangarin şi Prinţesa Cristina a contribuit, de asemenea, la abdicarea fostului rege Juan Carlos, care a declanşat nemulţumiri publice datorită stilului de viaţă luxos şi din cauza unei călătorii scumpe efectuate în 2012 la o vânătoare de elefanţi, toate acestea în timp ce Spania încă se chinuia cu probleme financiare. Monarhul i-a cedat locul fiului său, Regele Felipe al VI-lea, în 2014.