Cum să ne păstrăm pancreasul sănătos. Sfaturi simple dar eficace

Frunze de spanac.
Frunze de spanac. (Justin Sullivan / Getty Images)

Pancreasul este un organ despre care nici măcar nu ştim că există, până când nu ne dă de ştire. Ca să-l păstrăm sănătos trebuie să învăţăm cum să-l protejăm în cel mai corect mod posibil, ceea ce nu e dificil de realizat, dacă urmăm câteva recomandări simple şi utile în acest sens.

Pancreasul este parte a sistemului digestiv al corpului nostru şi se află în cavitatea abdominală, în spatele stomacului. Este responsabil de prelucrarea şi digestia proteinelor, a grăsimilor şi a carbohidraţilor, adică a celor trei elemente nutritive indispensabile pe care le obţinem din alimentele consumate. Toate aceste procese interne se produc cu ajutorul unor enzime - tripsina, chimotripsina, lipaza pancreatică şi amilaza, care sunt prezente în sucul pancreatic. Totodată, grupul special de celule pancreatice (insule Langerhans) produc bine-cunoscuţii hormoni insulina şi glucagonul - responsabili de metabolismul carbohidraţilor, care determină gradul de aprovizionare cu energie a organelor noastre interne.

O alimentaţie incorectă poate duce la suprasolicitarea pancreasului şi, ulterior, la inflamarea acestuia. Afecţiunea se numeşte pancreatită, şi este însoţită adesea de dureri abdominale severe, febră şi chiar diaree. Fiind vorba despre o afecţiune complexă, vă recomandăm să vă adresaţi medicului la apariţia primelor semne; tratarea acesteia trebuie să se facă numai în cadrul unui spital.

După cum ştim, este mai uşor să prevenim boala decât să o tratăm, astfel că vă prezentăm câteva produse - unele dintre cele mai populare - care pot să ne protejeze pancreasul şi să-i faciliteze funcţionarea zilnică. Sunt produse simple, dar capabile să reducă riscul inflamării pancreasului, infectării acestuia şi chiar a dezvoltării cancerului pancreatic.

Usturoiul

Usturoiul face parte din subfamilia Allioideae, care grupează speciile de plante cu bulbi sau cu rizomi scurţi. Similar altor reprezentanţi ai acestei subfamilii, usturoiul conţine sulf, arginină, seleniu, flavonoide şi oligozaharide - substanţe care contribuie esenţial la protejarea pancreasului. În plus, potrivit cercetătorilor, usturoiul poate reduce substanţial riscul dezvoltării cancerului pancreatic.

Spanacul

Spanacul – este alegerea excelentă pentru o bună funcţionare a glandei pancreatice. Un studiu publicat în Jurnalul Institutului Naţional al Cancerului a demonstrat potenţialul impresionant al spanacului de protecţie împotriva cancerului pancreatic.

Iaurtul

Potrivit datelor Şcolii de Medicină şi Sănătate Publică a Universităţii din Wisconsin, probioticele sunt foarte folositoare în ceea ce priveşte menţinerea unui echilibru sănătos al microflorei benefice din organismul uman. Iaurtul natural conţine culturi de bacterii active care pot să faciliteze digestia şi să reducă povara pancreasului.

Vişinele

Vişina – este o sursă bogată de antioxidanţi şi alcool perililic - un compus care protejează împotriva cancerului de pancreas. La procurarea acestor fructe este important să le alegem doar pe cele naturale şi organice, pentru a evita pesticidele şi alte substanţe chimice dăunătoare.

Ciupercile

Extractul din ciuperci medicinale inhibă creşterea celulelor canceroase ale pancreasului. Ciupercile reprezintă o sursă perfectă de fibre, seleniu, potasiu şi vitamina D2.

Broccoli

Apigenina (un flavonoid) din broccoli, are, de asemenea, un efect benefic asupra stării ţesuturilor glandei pancreatice. Este mai bine să consumăm broccoli crud sau gătit la aburi, pentru că în timpul pregătirii termice, acesta îşi pierde majoritatea elementelor nutritive.

Strugurii roşii

Strugurii roşii reprezintă o sursă excelentă de resveratrol – un antioxidant foarte puternic. Resveratrolul previne deteriorarea vaselor de sânge şi reduce inflamaţia. Este capabil, de asemenea, să inducă moartea programată a celulelor canceroase (apoptoza) ale pancreasului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură