Cum îngropi un preşedinte: Năstase propune cultivarea cooperării între PSD şi Iohannis

Nici n-a apucat bine Iohannis să scadă în simpatia electoratului după ce a validat-o pe Dăncilă premier, că Adrian Năstase propune o mai strânsă colaborare între liderii PSD şi acesta. Năstase pledează pentru decizii politice luate pe o bază consensuală, ceea ce practic ar plasa parte din răspundere pentru actul de guvenare la preşedintele ţării.
Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

Faptul că preşedintele Iohannis nu a mai intervenit public în conflictul politic din PSD şi că nu şi-a asumat rolul de preşedinte-jucător pe model băsescian este în sine un fapt îmbucurător, susţine fostul premier Năstase, aplaudând faptul că şeful statului a acceptat fără să crâcnească numirea Vioricăi Dăncilă în postul lăsat vacant de Tudose.

"Preşedintele Iohannis nu a mai intervenit public în conflictul politic. Desigur, avea tot interesul să rămână în umbră însă faptul că nu şi-a asumat rolul de preşedinte-jucător pe model băsescian este în sine un fapt îmbucurător", scrie Năstase, într-o amplă "analiză" post "criză" postată pe blogul său.

De asemenea, în condiţiile în care, pentru electoratul lui Iohannis, a te lăuda PSD este cea mai mare anti-reclamă iar colaborarea cu PSD este văzută drept o reînviere a modelului USL, Năstase îi îndeamnă pe Dragnea, Tăriceanu şi Dăncilă ca, pe viitor, să se întâlnească periodic cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru a se ajunge la ”o bază consensuală”.

"Periodic, preşedintele României, premierul şi preşedinţii celor două camere ar trebui să se întâlnească pentru a discuta teme majore legate de securitatea ţării, de politică externă sau de unele chestiuni legislative. (...) Primul-Ministru – care ar trebui să-şi creeze un puternic cabinet diplomatic (din motive pe care nu trebuie să le mai detaliez) – ar trebui să cultive un dialog cu Preşedintele României iar deciziile politice majore ar trebui stabilite, pe cât posibil, pe o bază consensuală. Aceasta nu înseamnă ca Primul-Ministru să încheie un pact de coabitare oneros cu Preşedintele, dimpotrivă, el trebuie să asigure o colaborare loială între instituţii, mai ales că urmează ca, în prima parte a anului 2019, România să preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene", scrie Năstase pe blog.

Şi, în condiţiile în care demisia forţată a lui Tudose a aruncat în aer vizita premierului Japoniei, care a fost pus în situaţia de a îşi anula întâlnirile la guvern, Năstase sugerează o colaborare între premier şi preşedintele Iohannis pe politică externă şi dă exemplu tocmai vizita premierului Shinzo Abe.

"Un Prim-Ministru cu experienţă politică internaţională, aşa cum este Viorica Dăncilă, ar trebui ca, împreună cu Preşedintele României, să desfăşoare o politică externă mult mai activă, mai ales în domeniul afacerilor europene dar şi al diplomaţiei economice (vizita premierului japonez, însoţit de numeroşi oameni de afaceri, ne oferă un model)", precizează Năstase.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne