Cum folosesc chinezii Bitcoin-ul pentru a scoate bani din ţară

Chinezii de rând, pentru a-şi salva economiile de o viaţă ameninţate de instabilitatea bursei chineze, recurg la moneda virtuală bitcoin pentru a-şi scoate banii din China.
Logo-ul Bitcoin afişat pe geamul primului punct de schimb din Hong Kong
Logo-ul Bitcoin afişat pe geamul primului punct de schimb din Hong Kong (PHILIPPE LOPEZ/AFP/Getty Images)

În această toamnă, se ştie că lucrurile nu merg deloc bine în economia chineză. Oamenii încearcă să îşi scoată banii din China cât mai repede posibil.

Unele dintre aceste metode, precum utilizarea băncilor ilegale sau angajarea unor oameni să scoată bani lichizi din ţară, sunt greu de aplicat în cazul deponenţilor chinezi de rând.

În schimb, ei ar putea folosi moneda digitală bitcoin pentru a scoate bani din ţară.

“Unii comercianţi chinezi sunt foarte atenţi la rata de schimb a yuanului după ultima devalorizare a acestuia şi speculanţii din China continentală au devenit interesaţi să îşi transfere activele după clătinarea bursei”, a declarat Jack C. Liu de la OKCoin, pentru Bitcoin Magazine.

Ca urmare, bitcoin-ul aproape că s-a dublat de când bursa chineză a început să se clatine la mijlocul lunii iulie şi de când a atins un grad ridicat de depreciere după devalorizarea monedei naţionale în august 2015.

Bitcoin poate fi nedetectabil, astfel încât autorităţile să nu prindă persoana care a transferat bani în afara ţării.

Felul în care funcţionează:

Un deponent chinez care este speriat că îşi va pierde economiile de o viaţă - investite în domeniul imobiliar, în bursă sau în depozite bancare - va merge la un centru de schimb valutar ilegal.

Centrul respectiv oferă apoi deponentului un portofel bitcoin anonim. Adresele IP, singura legătură dintre bitcoini şi proprietar, pot fi ascunse folosind Reţele Private Virtuale (Virtual Private Networks) sau reţeaua TOR.

Deponentul poate apoi schimba bitcoinii în dolari la orice platformă globală de tranzacţionare a bitcoinilor, fără ca cineva să îi afle identitatea.

Singura parte mai dificilă este scoaterea dolarilor din portofelul bitcoin în afara Chinei. Acest lucru necesită o conexiune cu un cont bancar din străinătate, dar cel puţin autorităţile chineze nu pot interveni în acel proces.

Centrele de schimb valutar ilegale au modalităţi mai tradiţionale pentru a scoate banii afară din ţară, folosind diferite canale pentru a obţine valută străină.

În cele din urmă, ele vor fi nevoite să folosească acea valută străină pentru a cumpăra bitcoini pentru clienţii lor locali chinezi. Din acest motiv, preţul a luat-o razna recent la toate valutele majore.

Centrul de schimb valutar ilegal poate, de asemenea, să procure bitcoini direct de la aşa-zişii “mineri bitcoin”, mulţi dintre ei operând în China şi trebuind să-şi plătească utilităţile în yuani.

Datorită anonimităţii tranzacţiilor, este aproape imposibil să se determine cât de mulţi bani au fost scoşi din China folosind această metodă.

În decursul anului trecut, aproximativ 31 milioane de bitcoini au fost tranzacţionaţi pe cea mai mare piaţă chineză de tranzacţii în bitcoin, BTC China. La preţurile curente, acei bitcoini ar valora aproximativ 15 miliarde de dolari, cu mult mai mult decât cei 1,4 miliarde de dolari tranzacţionaţi în aceeaşi perioadă de timp pe BitStamp, cea mai mare piaţă europeană de tranzacţii în moneda virtuală bitcoin.

Totuşi, chinezii nu trebuie să folosească acest proces secret. BTC China a anunţat în 4 noiembrie că va accepta acum depozite directe de la cetăţeni chinezi, care pot fi schimbate ulterior în bitcoini.

Valoarea monedei digitale a crescut cu peste 20% de la anunţul făcut de autorităţile chineze în 4 noiembrie.

Pentru a observa cât de mult a crescut bitcoinul în total, ne putem uita la tranzacţiile din Cipru în anul 2013. Depozitele pe mica insulă mediteraneană au fost îngheţate în urma declanşării unei crize a datoriilor suverane. Aşadar, oligarhii ruşi au folosit bitcoinul pentru a-şi scoate banii din Cipru.

În 2013, bitcoinul a variat de la 13 la 121 de dolari americani după începerea crizei şi înainte ca o acţiune speculativă să îl împingă până la 1.127 de dolari. În Cipru se vorbea despre depozite în valoare de miliarde de dolari. În China vorbim de trilioane.