Cu tunul pe noul ministru al Educaţiei: "Guvernarea PSD-ALDE cârpeşte şi amputează sistemul educaţional"

Guvernarea PSD-ALDE cârpeşte şi amputează sistemul educaţional generând un haos constant, astfel că se impune o moţiune simplă împotriva noului ministru Valentin Popa, au transmis liberalii.
Valentin Popa
Valentin Popa (Florin Chirila/Epoch Times)

PNL va depune săptămâna viitoare, în Camera Deputaţilor, o moţiune simplă împotriva noului ministru al Educaţiei, Valentin Popa, a anunţat luni, la finalul şedinţei Biroului Executiv, deputatul Marilen Pirtea.

"Asistând la un haos constant în educaţie, la modul cum guvernarea PSD-ALDE cârpeşte şi amputează mai nou, sistemul educaţional, totuşi avem o responsabilitate faţă de viitorul acestei ţări pentru că despre asta vorbim, nu doar despre prezent. În condiţiile în care un popor astăzi este educat, mâine va putea inova iar inovarea aduce după sine progres iar progresul prosperitate şi un trai mai bun pentru noi, pentru generaţiile viitoare. De aceea, în condiţiile în care se desfiinţează unităţi de învăţământ din România, fără un plan sustenabil, fără un studiu de impact, fără studiu de fezabilitate, fără un studiu asupra impactului acestei măsuri, asistăm la o lipsă de strategie, la o lipsă de viziune, asistăm doar la măsuri pompieristice luate ad-hoc, din motive financiare", a declarat Marilen Pirtea.

Potrivit deputatului, într-un sistem educaţional în care avem 4500 de cadre didactice necalificate, nu există criterii şi reguli după care se fac aceste disponibilizări.

"În condiţiile în care avem 2418 unităţi de învăţământ fără grup sanitar în incintă, ci în curte, avem un program de guvernare al PSD-ului care ne spune că în trei ani se va remedia această situaţie, noi trecem la eliminarea de unităţi de învăţământ, comasare şi disponibilizări în sistemul educaţional, lucru semnalat şi de sindicatele din învăţământ, mai mult, în acest moment vedem că în premieră avem un BAC de februarie, un BAC care este ilegal pentru că Legea Educaţiei Naţionale, Legea 1 din 2011 spune clar că examenul de Bacalaureat se adresează absolvenţilor de Liceu. Iar în acest moment constatăm că avem o contradicţie pentru că elevi din ultimul an de studiu, la liceu, sunt puşi în faţa unor examene de competenţe din cadrul examenului de Bacalaureat. Şi aceste examene, deşi sunt notate cu calificative, nu cu note, fac parte integrală din Legea Educaţiei ca examen de Bacalaureat. Oricând, în instanţă pot fi câştigate uşor aceste procese împotriva actualei forme de Bacalaureat din februarie iar cadrele didactice au ameninţat deja cu neprezentarea la aceste examene, cu boicotarea examenului de Bacalaureat, ceea ce induce un haos în sistem", a precizat Marilen Pirtea.