Cu ochii pe Phenian, SUA şi Japonia vor amplifica relaţiile militare

SUA şi Japonia au convenit să intensifice cooperarea în domeniul apărării pentru a face faţă ameninţării pe care o reprezintă Coreea de Nord. Situaţia rămâne tensionată în Asia de Est ca urmare a recentelor teste de rachete desfăşurate de Phenian.
Rex Tillerson
Rex Tillerson (Alex Wong/Getty Images)

Tema Coreei de Nord a dominat discuţiile anuale pentru securitate între secretarul american al Apărării, Jim Mattis, secretarul de stat Rex Tillerson şi omologii lor japonezi. Discuţiile au avut loc joi, la Washington, în condiţiile în care cele două părţi au decis să lucreze mai intens în ceea ce priveşte situaţia nord-coreeană.

“Având în vedere ameninţarea pe care o reprezintă Coreea de Nord, la această întâlnire am convenit să mărim presiunea [asupra Phenianului] şi să întărim capabilităţile alianţei”, a declarat ministrul nipon al Apărării, Itsunori Onodera, după discuţii.

Coreea de Nord a ameninţat în repetate rânduri că va ataca Japonia, care găzduieşte mai multe instalaţii militare americane. De fapt, în cadrul mai multor teste efectuate în trecut, regimul nord-coreean chiar a lansat câteva rachete în Marea Japoniei.

Temerile internaţionale privind rachetele nord-coreene s-au amplificat în ultimele câteva săptămâni.

Phenianul a declarat săptămâna trecută că intenţionează să lovească în apropierea teritoriului american Guam din Pacific. Anunţul Nordului a fost făcut după ce preşedintele american Donald Trump a avertizat că Phenianul va fi lovit cu “foc şi furie” dacă va ameninţa SUA.

Totuşi, tensiunile s-au redus după ce Coreea de Nord a afirmat că nu plănuieşte imediat să testeze rachetele în apropierea Guamului.

La Washington, Tillerson a declarat că actuala campanie condusă de SUA de a pune presiune pe Coreea de Nord să renunţe la ambiţiile sale nucleare trebuie susţinută de posibile consecinţe militare.

SUA este “pregătită militar” să răspundă, dacă va fi necesar, a precizat Tillerson.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe