Cronică de film: Total Recall

Mark Jackson
08.08.2012

Premisa filmului Total Recall este că dacă simţiţi că duceţi o viaţă plictisitoare, puteţi merge la un fel de spa, unde vă vor fi implantate în creier nişte amintiri mai animate, amintiri ale unei vieţi mai interesante.

Ei bine, cine nu ar vrea asta? Probabil că 99 la sută ar vrea. Este acelaşi impuls care ne face pe noi, cei care facem parte din cei 99 la sută, să cheltuim bani grei pe bilete Loto.

"Dacă aş avea un milion de dolari, viaţa ar fi grozavă."

"Dacă aş avea amintiri mai interesante, viaţa ar fi grozavă."

Dacă mergeţi să vedeţi remake-ul foarte rapid, foarte zgomotos, foarte dinamic, foarte violent ca un desen animat, al Total Recall, în care joacă chipeşul Colin Farrell şi frumoasa Kate Beckinsale, vă veţi simţi ca şi cum aţi fi loviţi în faţă cu o cărămidă timp de două ore, şi viaţa voastră va fi grozavă. Asta dacă vă place să fiţi loviţi în faţă cu cărămizi.

Acest thriller de acţiune se bazează pe povestirea lui Philip K. Dick, We Can Remember It for You Wholesale. Rekall este o companie ce transformă visele în amintiri reale, indiferent de mijloacele folosite.

Muncitorul la o linie de asamblare Doug Quaid (frumosul domn Farrell), care lucrează pentru Colonie, vrea o viaţă mai bună, chiar dacă este căsătorit cu personajul jucat de frumoasa doamnă Beckinsale. El nu este mulţumit. El merge la Rekall şi "suferă anumite intervenţii."

El alege amintirile unui "agent secret", dar procedura nu funcţionează corespunzător. Quaid se găseşte brusc pe fugă, încercând să scape atât de poliţia sintetică cât şi de cea umană.

El nu ştie nimic, dar simte că ar trebui să nu fie prins de cancelarul Cohaagen (Bryan Cranston), care pare să fie cauza problemei.

Quaid nu poate avea încredere în nimeni, cu excepţia unei luptătoare rebele foarte frumoase (Jessica Biel), care lucrează pentru liderul Mathias (Bill Nighy) al unui grup de rezistenţă subteran numit – Rezistenţa.

Rezistenţa încearcă, printre altele, să se opună proliferării Sinteticilor, care vor înlocui persoanele la locul de muncă. Quaid este foarte zăpăcit de tot şi de toate. Va descoperi el adevărul?

Pentru a ajunge în Colonie, trebuie să treci printr-o grămadă de suişuri şi coborâşuri într-un lift masiv, şi printr-un oraş îngrozitor de congestionat, cu un milion de maşini şi autobuze zburătoare, cu facturi futuriste de mii de dolari şi cu un milion de accidente şi explozii. Este o cantitate imensă de timp în care te simţi lovit de o cărămidă în faţă.

Pierderea memoriei lui Quaid, împreună cu descoperirile că posedă anumite comportamente şi abilităţi care par distincte pentru un agent secret, par a fi luate direct din filmul The Bourne Identity. S-a susţinut anterior, în aceste cronici de film, că toate thrillerele de acţiune care au urmat acelui film sunt pline de elemente "Bourne," iar Total Recall nu este o excepţie, chiar mimând "Identitatea" în intrigă.

Acest remake pare să împrumute multe elemente de la alte trei filme. Unul este Blade Runner, în sensul peisajelor futuriste întunecate şi ploioase de la început. Un altul ar fi primul Recall, căruia îi aduce un omagiu subtil. În cele din urmă, maşinile din film ne amintesc de The 5th Dimension.

Epistemologia filmului (categoria filozofică ce consideră că oamenii nu ştiu nimic) este o flecăreală stupidă şi depăşită. După examinarea creierului, vorbeşte despre inimă - "Inima vrea să trăiască în prezent." Asta nu e rău.

Sper că, după ce veţi viziona Total Recall, vă veţi convinge că trebuie să rezistaţi tentaţiei de a lăsa pe cineva să vă dreagă amintirile, că trebuie să evitaţi să fiţi lovit în faţă cu cărămizi şi să trăiţi în prezent, să nu vă faceţi griji, să fiţi fericiţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor