Criza din Catalonia. Cercetători premiaţi de Fundaţia Prinţesa de Girona renunţă la premii

Inginerul chimist Bernat Ollé şi cercetătorul ştiinţific Romain Quidant au criticat dur, într-o scrisoare, discursul din 3 octombrie a.c. al regelui Filip al VI-lea, care ignoră voinţa milioanelor de catalani, relatează presa spaniolă.
Imagine cu Bernat Ollé care a primit premiul din mâna regelui Felipe al VI-lea, în Gerona, Catalonia
Imagine cu Bernat Ollé care a primit premiul din mâna regelui Felipe al VI-lea, în Gerona, Catalonia (España Diario)

Inginerul chimist Bernat Ollé şi omul de ştiinţă Romain Quidant, care au fost premiaţi de către Fundaţia Prinţesa de Gerona (Fundación Princesa de Girona /FPdGi) din Catalonia, au trimis o scrisoare prin care anunţă că renunţă la premii din cauza situaţiei politice din regiune. Un purtător de cuvânt al Fundaţiei a precizat că instituţia regretă "profund" această decizie, dar o respectă "deoarece nu poate proceda altfel".

Romain Quidant, doctor în fizică la Universitatea din Bourgogne, Dijon (Franţa), care a câştigat premiul la categoria Cercetare Ştiinţifică în anul 2011, a făcut cunoscută, prin intermediul reţelelor sociale, scrisoarea pe care a semnat-o împreună cu Bernat Ollé, inginer chimist la Universitatea Rovira i Virgili din Catalonia şi doctor în inginerie la Massachusetts Institute of Technology (MIT), premiat în 2015 la secţiunea de Impresariat. În scrisoare se menţionează că „activitatea pe care Fundaţia a efectuat-o timp de ani de zile pentru a construi legături, a fost lichidată de recenta poziţionare a Casei Regale şi, în special, de discursul regelui Filip al VI-lea, din 3 octombrie“.

„Neţinând seama de voinţa milioanelor de catalani şi ignorând violenţa de care a dat dovadă poliţia la 1 octombrie, noi credem că regele a fost de acord cu acţiunile represive ale instituţiilor spaniole împotriva Cataloniei, inclusiv privarea de libertate a liderilor civici şi a membrilor guvernului ales în mod legitim de electoratul catalan", argumentează cei doi în scrisoarea care a fost publicată pe reţelele sociale.

Ambii critică ceea ce consideră a fi „valul de represiune împotriva instituţiilor spaniole în Catalonia“, prin arestarea şi trimiterea în închisoare a opt foşti membri ai Guvernului Cataloniei şi a preşedinţilor ANC şi Omnium Cultural.

Vor returna premiul de 10.000 euro

Din această poziţie, Romain Quidant şi Bernat Ollé au transmis scrisoarea prin care renunţă la premii şi solicită să le fie furnizate datele privind contul bancar de la FPdGi pentru a returna valoarea premiilor, de 10.000 de euro.

Ambii solicită, de asemenea, ca numele şi imaginile lor să fie eliminate "de pe orice comunicare, reţea socială, pagină web sau documentaţie" care îi citează ca premiaţi sau care să-i lege de FPdGi.

Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură