Criză bugetară în Illinois. Statul american emite bonduri

Statul american Illinois ia în considerare o emitere masivă de obligaţiuni pentru a-şi finanţa povara generată de plata pensiilor, ceea ce, în opinia participanţilor de pe piaţă, ar împinge statul mai aproape de faliment.
(Captură Foto)

Politicienii statului Illinois caută o soluţie la profunda criză generată de sistemul de pensii, criză caracterizată prin creşterea datoriei şi reducerea ratelor de finanţare.

Pentru a soluţiona problemele legate de datoria sa în valoare de 129 miliarde de dolari, Adunarea Generală a statului a propus vânzarea unor obligaţiuni în valoare de aproximativ 109 miliarde de dolari, cu scopul de a strânge fonduri pentru sistemul de pensii. Acest lucru ar putea reprezenta o ameninţare pentru stabilitatea financiară a statului Illinois, în condiţiile în care ratingul de credit al acestuia se află doar cu puţin peste nivelul junk.

Comisia de Personal şi Pensii a Adunării Generale consideră că statul poate colecta venituri suplimentare din investiţia sa. O astfel de supoziţie pare să fie exagerată, deoarece economia statului este sufocată de unele reglementări şi taxe excesive, care au redus încrederea în sectorul afacerilor la cel mai scăzut nivel din ultimele câteva decenii.

“În Illinois, ne aflăm în situaţie în care datoria noastră legată de pensii pur şi simplu ne zdrobeşte”, a declarat democratul Robert Martwick, preşedinte al Comisiei, menţionând că statul are cea mai mare datorie din lume în ceea ce priveşte pensiile.

Decenii de experimente economice de stânga au făcut ca Illinois să deţină o economie foarte monopolizată, perspectivele extinderii sectorului privat şi creşterea veniturilor din impozite fiind extrem de limitate. O emitere de obligaţiuni pare să fie singura soluţie fezabilă pe termen scurt ce urmăreşte să prevină prăbuşirea sistemului de pensii în acest stat, dar ar putea de asemenea să submineze ratingul de credit al statului, care ar putea ajunge la nivelul “junk”.

Statul suferă de asemenea de pe urma consecinţelor devastatoare ale unei scurgeri masive de capital şi populaţie. Anul trecut, la fiecare 4 minute şi jumătate un rezident părăsea statul Illinois.

Vânzarea de obligaţiuni în valoare de 109 miliarde de dolari propusă de conducerea statului, va fi cea mai mare ofertă de titluri de creanţă din istoria pieţei datoriei municipale, care ar putea genera consecinţe economice grave pe teritoriul SUA.

Democraţii din acest stat susţin că nu sunt capabili să rezolve la nivel fundamental sistemul nefuncţional într-un viitor prea apropiat, dând vina pe viitoarele alegeri. “Poţi face ceva într-un an electoral? Poate aceasta este problema”, a declarat Martwick.

De asemenea, Illinois nu poate reduce enormele cheltuieli sociale din cauza unei decizii a Curţii Supreme a statului, care interzice confiscarea de beneficii sociale de la cei care s-au înscris într-unul dintre sistemele sponsorizate de stat.

Alte guverne ale statului şi locale au vândut de asemenea titluri de creanţă în trecut pentru a-şi finanţa obligaţiile privind pensiile, deşi la o scară mai mică. În perioada 2005-2006, un sistem similar implementat de un alt oras condus de democraţi, Detroit, a contribuit la împingerea oraşului în pragul falimentului, situaţie din care Motor City încă nu şi-a revenit complet.

În iulie 2017, Illinois a emis obligaţiuni în valoare de aproximativ 26,3 miliarde de dolari pentru acelaşi scop şi statul încă are facturi neplătite în valoare de aproximativ 8 miliarde de dolari.

Experţi susţin că împrumuturile suplimentare ar putea submina perspectivele de creditare ale statului Illinois şi chiar ar putea rezulta în falimentarea acestuia, lucru care ar fi chiar mai grav decât în cazul Detroitului.

Investitorii nu consideră pe moment că statul Illinois se poate bucura de o creştere sustenabilă a veniturilor în ciuda faptului că au investit în mod activ în ultimii câţiva ani şi în condiţiile în care economia acestui stat şi-a redus treptat productivitatea şi capacitatea de producţie de la Marea Recesiune până în prezent.