Critic al Kremlinului spitalizat după ce a fost stropit cu o substanţă verde

Liderul opoziţiei ruse şi critic al Kremlinului, Aleksei Navalni, a fost spitalizat pentru scurt timp după ce a fost lovit în faţă cu o substanţă verde. Atacul este cel de-al doilea în ultimele cinci săptămâni, în care celebrul dizident a fost atacat cu un lichid verde.
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi activistul rus şi opozantul Kremlinului, Alexei Navalni.
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi activistul rus şi opozantul Kremlinului, Alexei Navalni. (Captură Foto)

Alexei Navalni a declarat joi că, în urma atacului cu o substanţă verde, corneea sa a fost afectată. Atacul a avut loc în faţa sediului din Moscova a Fondului Anticorupţie, pe care l-a înfiinţat.

Nu este clar cine a desfăşurat atacul.

“Shrek 2: acum cu un singur ochi”, a scris Navalni pe blogul său, postând o poză în care se vede cum faţa sa este acoperită cu vopsea verde şi un ochi îi este închis. De asemenea, el a scris “ochiul arde ca în focul iadului şi nu pot să îl deschid”.

Navalni doreşte să candideze la alegerile prezidenţiale din Rusia în martie 2018 – o provocare directă la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin, care este aşteptat în mare parte să urmărească să obţină un nou mandat de şase ani - cel de-al patrulea.

În 20 martie, Navalni a fost atacat cu o substanţă verde în timp ce deschidea un birou de campanie în oraşul siberian Barnaul.

Autorităţile ruse au declarat că Navalni va fi împiedicat să participe în cursa prezidenţială dacă o condamnare pentru presupuse infraţiuni financiare va fi susţinută de instanţa rusă în urma unui apel.

Navalni a negat că ar fi încălcat legea şi a promis că va merge înainte cu campania sa prezidenţială, atrăgând atenţia că procesul împotriva sa este politic.

Atacul a avut loc în aceeaşi zi în care poliţia a percheziţionat sediul din Moscova al Rusiei Deschise – o organizaţie nonguvernamentală care a făcut apel la noi proteste stradale anti-guvern pentru ziua de sâmbătă.

Opozanţii lui Putin înfruntă vremuri grele

În urmă cu câteva zile, Nikolai Andruşcenko, un co-fondator al ziarului Novi Petersburg, a murit pe patul de spital. El a fost atacat în 9 martie şi de atunci a rămas inconştient. Atacatorii săi nu au fost descoperiţi.

La începutul lunii februarie, politicianul rus din opoziţie Vladimir Kara-Murza a fost internat la secţia de urgenţe după ce i-au cedat rinichii în urma unei otrăviri deliberate sau accidentale.

Murza – de asemenea un aliat al lui Boris Nemţov, parlamentarul care a fost împuşcat fatal în apropierea Kremlinului în 2015 – a fost deseori criticat de mass media rusă pentru desfăşurarea de lobby în Occident.

Circumstanţele proaspătului incident care l-a implicat pe Kara-Murza au fost similare cu cele observate în 2015, când Murza s-a îmbolnăvit brusc în timpul unei întâlniri în Moscova şi a fost dus de urgenţă la spital, unde doctorii au declarat că a fost vorba de “influenţă toxică de la o substanţă necunoscută”.

Rinichii lui Murza au cedat ca urmare a otrăvirii.

Comitetul Rus pentru Investigaţii a refuzat să deschidă o anchetă pentru a determina dacă acesta a fost ţinta unei tentative de asasinare.

Nu numai dizidenţii din Rusia cad victimă a atacurilor suspecte.

Într-un alt caz, Alexander Perepilicinîi, în vârstă de 44 de ani, a fost descoperit mort în apropierea locuinţei sale luxoase din Weybridge, Surrey, în sud-vestul Londrei, după ce ieşise să alerge, în noiembrie 2012. Perepilicinîi dorea să obţină azil politic în Marea Britanie în 2009 şi a furnizat autorităţilor britanice dovezi privind o schemă rusească de spălare de bani.

Avocaţii prezenţi la o audiere prealabilă au sugerat că bărbatul a murit la scurt timp după ce a consumat o supă de măcriş în care a fost introdusă o otravă pe baza de gelsemium, o plantă originară din China a cărei ingerare este fatală. În stomacul lui Perepilicinîi au fost găsite urme ale unei substanţe ce era probabil o toxină, a declarat Bob Moxon Browne, avocat al firmei Legal & General, la care exilatul rus a încheiat o poliţă de asigurare cu o valoare semnificativă. Potrivit unei investigaţii a poliţiei, moartea lui Perepilicinîi s-a datorat unor cauze naturale.

Perepilicinîi a furnizat dovezi împotriva unor persoane asociate cu moartea avocatului Serghei Magniţki - în 2009 - în timp ce se afla în custodia autorităţilor moscovite. Magniţki a acuzat oficiali ai guvernului rus de furtul a 230 milioane de dolari după care a fost omorât în bătaie în închisoare. El a fost judecat post mortem pentru delicte economice, fiind găsit vinovat, în cadrul unui proces considerat politic.

Cum Magniţki lucra pentru finanţişti americani, cazul a atras condamări şi chiar sancţiuni punctuale împotriva unor persoane implicate (aflate pe o aşa numită listă Magniţki) din partea Trezoreriei americane.

Cazul a atras comparaţii cu uciderea lui Alexander Litvinenko, un fost agent KGB şi critic al Kremlinului, care a murit după ce a băut ceai otrăvit cu poloniu radioactiv la Londra în 2006.

Poloniul ar fi provenit de la o uzină din Rusia şi se crede că ar fi fost administrat de doi agenţi ruşi, care s-au refugiat la Moscova la scurt timp după incident.