Creşte numărul navelor de luptă americane în apropierea Coreei de Nord înaintea JO de Iarnă

SUA a trimis un număr suplimentar de nave şi avioane de luptă în apropierea Peninsulei Coreene, extinzându-şi prezenţa militară în regiune înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de Iarnă găzduite de Coreea de Sud, la care vor participa şi atleţi nord-coreeni.
Bombardier U2
Bombardier U2 (Jerod Harris / WireImage / Getty Images)

Nava amfibie de atac a Marinei USS Wasp care poate transporta soldaţi şi câteva avioane de luptă americane, inclusiv F-35, a ajuns duminică în sudul Japoniei.

Forţa Aeriană americană din Pacific a anunţat săptămâna trecută că a trimis în insula Guam din Pacific trei bombardiere B-2 “Spirit”, dotate cu tehnologie stealth, şi aproximativ 200 de soldaţi de la baza aeriană Whiteman din statul american Missouri.

Anterior, portavionul american USS Carl Vinson s-a deplasat înspre vestul Pacificului pentru o misiune de rutină, a precizat Pentagonul. Grupul de luptă este aşteptat să ajungă în regiune în 9 februarie, înaintea începerii Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Coreea de Nord, aflată într-un impas îndelungat cu SUA din cauza programelor sale de arme nucleare şi rachete balistice, a criticat mişcarea americanilor ca fiind o încercare de a submina discuţiile recente dintre Phenian şi Seul.

“Astfel de mişcări reprezintă o provocare militară inacceptabilă care nu este prielnică relaţiilor inter-coreene îmbunătăţite”, a afirmat Partidul Muncitorilor din Coreea într-un comentariu.

Seul şi Phenian au desfăşurat săptămâna trecută primele lor discuţii oficiale din ultimii peste 2 ani, după ce regimul comunist şi-a manifestat dorinţa de a trimite o delegaţie la Jocurile din Pyeongchang, care se vor desfăşura în perioada 9-25 februarie.

Cei doi vecini din Peninsula Coreeană au avut luni o nouă rundă de discuţii, pentru stabilirea detaliilor Phenianului pentru Jocuri.

În plus, Ministerul sud-coreean al Unificării a afirmat că Nordul a cerut ca miercuri să aibă loc noi discuţii.

Washingtonul apreciază discuţiile, au susţinut oficiali nenumiţi din administraţia lui Donald Trump, notând că o creştere a prezenţei militare americane în largul teritoriilor nord-coreene reprezintă doar pregătiri de rutină şi upgrade-uri programate ale forţelor prezente în regiune.

După ce a eşuat să oprească frecventele teste nord-coreene de rachete balistice, SUA şi-a intensificat exerciţiile militare în largul Peninsulei Coreene. Forţele militare americane chiar au simulat capturarea de arme nucleare nord-coreene într-unul dintre exerciţiile desfăşurate recent, care a implicat inclusiv soldaţi din Japonia şi Coreea de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe