Creatură marină ciudată descoperită în apele Golfului Mexic (video)

A fost observată o specie de calamar roşu care se deplasează ca o fosilă vie autentică.
Calamar roşu
Calamar roşu (NOAA)

Luna este separată de Pământ de 384.000 de kilometri, dar se cunosc mai multe date despre suprafaţa acesteia decât despre fundul mării, care se află la mult mai puţini kilometri adâncime. De fapt, dacă vrem să facem un film despre ceea ce se întâmplă la mari adâncimi, ar fi ştiinţă fictivă pură, deoarece foarte puţine lucruri sunt cunoscute din cauza condiţiilor extreme ale oceanului.

Cu toate acestea, noile tehnologii au început să avanseze în acest domeniu prin folosirea roboţilor submarini fără pilot, comandaţi de la distanţă (ROVs). Aceştia înlocuiesc oamenii atunci când se fac scufundări la adâncimi, unde presiunea este prea mare şi temperatura extrem de scăzută.

Acum, unul dintre aceşti ROVs comandaţi de la distanţă de pe nava de cercetare Okeanos Explorer, de la National Oceanic And Atmospheric Administration (NOAA) a capturat imagini cu un calamar roşu ciudat găsit la mare adâncime în Golful Mexic.

Mike Vecchione, biolog şi expert în calamari la NOAA, a declarat că acesta este „cel mai ciudat calamar pe care l-am văzut vreodată“, deoarece, aşa cum se poate viziona în clipul video, prezintă o morfologie care nu a fost identificată până în prezent la aceste cefalopode şi o formă ciudată de deplasare a animalului.

În mod specific, Vecchione susţine că se mişcă prin coloana de apă aşa cum o face Nautilus, o fosilă vie autentică - predecesorul caracatiţelor, calamarilor şi sepiilor.

Cercetătorii susţin că această creatură ciudată ar putea aparţine genului Discoteuthis şi, în special, unei specii care se află în apele Atlanticului tropical dar care nu a fost găsită în viaţă până în prezent. De fapt, speciile aparţinând acestui tip de calamar sunt greu de distins, deoarece nimeni nu a găsit vreodată niciun specimen intact sau în stare bună.

Robotul submarin nu a reuşit să prindă animalul ciudat, motiv pentru care biologii trebuie să se folosească de presupuneri pentru a defini calamarul. Cu toate acestea, ei speră ca în noile misiuni vor putea să-l întâlnească din nou, ceea ce le-ar permite să afle cu ce se hrăneşte, care este cauza formei sale ciudate şi dacă este bioluminescent sau nu.

Nu este prima dată când Okeanos Explorer captează imagini de creaturi ciudate din adâncimile oceanului; în alte ocazii au înregistrat clipuri video cu ciudate meduze strălucitoare sau caracatiţe cu aspect fantomatic, printre altele.

Mai mute informaţii: National Oceanic And Atmospheric Administration

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură