Costul atacurilor contra Justiţiei. România riscă să piardă miliarde de euro

Bruxelles-ul îşi creează un instrument de pedepsire efectivă a statelor membre unde se constată derapaje în Justiţie. România ar putea fi unul dintre aceste state.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Comisia Europeană ia în calcul să propună, pe 2 mai 2018, un mecanism prin care statele membre care încalcă statul de drept şi independenţa Justiţiei să fie pedepsite prin pierderea fondurilor europene, au declarat pentru G4Media.ro mai multe surse de la Bruxelles.

Dacă e găsită vinovată de încălcarea principiilor fundamentale ale UE, România riscă să piardă miliarde de euro. Mai multe state membre se opun acestui mecanism, iar la Bruxelles au loc negocieri dure, arată sursa citată.

Concret, Comisia Europeană vrea să transforme un instrument de politici economice (Semestrul European) într-unul care să monitorizeze Justiţia în fiecare stat membru. Recomandările din Semestrul European vor fi obligatorii pentru statele membre UE iar cine nu le va pune în practică va pierde fonduri structurale.

Chiar şi cu opoziţia unor ţări care se simt vizate, precum Ungaria, Polonia şi România, planul Comisiei Europene are şanse să intre în vigoare, dat fiind că se conturează deja o majoritate atât în Consiliul UE, cât şi în Parlamentul European.

Reamintim în context că Guvernul român a respins, prin vocea ministrului de Externe, orice posibilitate ca fondurile europene să fie condiţionate. Temerea Bucureştiului este că dacă mecanismul va trece prin toate etapele de aprobare din complicata procedură decizională a UE, România va intra din 2020 într-un nou mecanism de monitorizare legat de Justiţie, pe lângă actualul Mecanism de Colaborare şi Verificare (MCV).

Articolul integral poate fi citit aici.

Mai amintim în context că imediat după ce a fost numită în funcţie, premierul Dăncilă (cel de al treilea premier pus de PSD de la preluarea puterii) a primit o scrisoare de la Donald Tusk, preşedintele Consilului European, care îi transmitea că:

”Importanta responsabilitate a guvernului dumneavoastră în susţinerea valorilor europene va sta la baza prosperităţii, stabilităţii şi securităţii României şi a Uniunii Europene. Din acest punct de vedere, statul de drept şi progresele ireversibile în lupta împotriva corupţiei, conform înaltelor aşteptări ale societăţii româneşti, rămân cruciale pentru a asigura că toţi cetăţenii României pot beneficia deplin de pe urma tuturor oportunităţilor oferite de apartenenţa la Uniune”, a indicat el în mesaj.

La rândul lor, Jean-Claude Juncker si Frans Timmermans şi-au exprimat şi ei oficial îngrijorarea în legătură cu ceea ce se întâmplă în România în materie de Justiţie, iar Parlamentul European a găzduit recent o dezbatere cu tema "Ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne