Coreea de Sud şi SUA încep un exerciţiu militar la scară redusă pe fondul relaxării tensiunilor regionale

Soldaţi sud-coreeni în patrulă
Soldaţi sud-coreeni în patrulă (Getty Images)

Un exerciţiu militar comun anual ce implică trupe americane şi sud-coreene a fost lansat duminică, însă nu are o amploare tot atât de mare ca la ediţile anterioare. În Peninsula Coreeană continuă să se menţină aparenta relaxare a tensiunilor diplomatice.

SUA şi Coreea de Sud au început duminică un exerciţiu militar comun anual care, însă, în acest an va avea o amploare mai redusă şi o durată de timp mai scurtă – lucru care reflectă recenta dezescaladare a tensiunilor dintre Seul şi Phenian.

Agenţia sud-coreeană de ştiri a raportat că exerciţiul Foal Eagle va implica aproximativ 300.000 de soldaţi sud-coreeni şi peste 11.500 de soldaţi americani.

În plus, exerciţiul, care a fost amânat pentru a evita eventuale incidente în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud, se va desfăşura doar pe perioada unei singure luni, faţă de ediţiile anterioare care au avut loc timp de aproape două luni.

Totodată, Yonhap a precizat că portavioanele şi submarinele nucleare americane care au atras furia Coreei de Nord în trecut nu vor fi prezente la ediţia din acest an a Foal Eagle, deoarece atât Seul cât şi Washington se pregătesc pentru întâlniri cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un în săptămânile următoare.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in urmează să se întâlnească cu Kim în 27 aprilie, pe când preşedintele american Donald Trump este posibil să aibă convorbiri cu liderul din Phenian înainte de sfârşitul lunii mai.

Cele două Corei se află tehnic în război după ce conflictul din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace. Coreea de Nord a declanşat, de atunci, în comunitatea internaţională temeri majore privind securitatea globală cu programul său de arme nucleare şi rachete balistice şi o retorică deseori agresivă.

Totuşi, Kim a promis că nu va desfăşura niciun test nuclear sau de rachete înaintea întâlnirilor cu Moon şi Trump şi chiar a discutat despre potenţiala denuclearizare a ţării sale în timpul unei călătorii recente în Beijing, unde s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe