Coreea de Nord sfidează SUA şi promite că va extinde arsenalul nuclear

Delegatul nord-coreean la ONU a avertizat că ţara sa va continua să dezvolte programul nuclear, neţinând seama de sancţiunile internaţionale. Administraţia Trump a discutat în repetate rânduri de perspectiva unui conflict cu Phenianul.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)

Ambasadorul nord-coreean la ONU, Kim In-ryong, a denunţat miercuri manevrele militare americane “agresive” în largul Peninsulei Coreene, declarând Consiliului de Securitate al ONU că aceste manevre au adus lumea mai aproape de un război nuclear.

Într-o rară apariţie în faţa Consiliului de Securitate, Kim a acuzat SUA că, prin prezenţa sa militară în Asia, urmăreşte să îşi îndeplinească visul dominării globale.

Kim a mai declarat că, indiferent de ce spune comunitatea internaţională, indiferent de sancţiunile aplicate, de presiunea şi atacurile militare care ar putea urma, Coreea de Nord nu va renunţa la dezvoltarea forţelor nucleare.

Coreea de Nord a desfăşurat mai multe teste nucleare şi de rachete balistice în ultimul an, amplificând tensiunile cu vecinii săi regionali şi cu SUA.

Ca răspuns, Consiliul de Securitate al ONU a impus o serie de sancţiuni împotriva Nordului pentru “comportamentul său destabilizator şi sfidarea flagrantă şi provocatoare”. Cea mai recentă rundă de sancţiuni a fost sprijinită şi de China, singurul aliat al Phenianului.

Delegatul nord-coreean la ONU a boicotat toate întâlnirile pe tema sancţiunilor împotriva Nordului.

De asemenea, Kim a acuzat SUA că ataşează condiţii “nedrepte” la oferta sa de a purta discuţii cu statul comunist izolat.

Preşedintele american Donald Trump a deschis calea unor astfel de discuţii luna trecută, susţinând că va fi o “onoare” să îl întâlnească pe dictatorul nord-coreean Kim Jong-un “în circumstanţe potrivite”.

Totuşi, de atunci, administraţia Trump a ridicat tot mai mult perspectiva unui conflict cu Phenianul. La începutul acestei săptămâni, preşedintele american a declarat reporterilor în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul indian Narendra Modi, că ameninţarea prezentată de regimul nord-coreean trebuie să fie soluţionată “rapid”.

În plus, Trump a insistat ca Beijingul să îşi folosească influenţa pentru a ţine sub control regimul nord-coreean. Totuşi, răbdarea Washingtonului pare să se diminueze din cauza a ceea ce administraţia Trump consideră a fi o lipsă de acţiune din partea Beijingului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe