Cooperarea moldo-estoniană în domeniul apărării discutată la Tallin

Întrevedere între oficialii estonieni cu moldoveni, domeniul apărării
Întrevedere între oficialii estonieni cu moldoveni, domeniul apărării (army.md)

Aflat în vizită oficială în Ţările Baltice, în perioada 14-19 mai a.c., ministrul Apărării, Eugen Sturza, a avut marţi, 15 mai, la Tallinn, o serie de întrevederi cu oficiali estonieni.

În cadrul discuţiilor cu omologul său estonian, Juri Luik, ministrul Apărării a abordat subiecte referitoare la reforma sectorului de apărare din Republica Moldova, cooperarea bilaterală pe dimensiunea militară şi perspectivele de consolidare a parteneriatului moldo-estonian.

”Eugen Sturza l-a informat pe Juri Luik despre priorităţile instituţiei de apărare pe termen mediu şi lung, cu accent pe reforma Armatei Naţionale. În acest sens, ministrul Sturza a menţionat că anul curent va demara procesul de profesionalizare a instituţiei, prin angajarea militarilor profesionişti, instruirea şi pregătirea trupelor conform conceptelor moderne şi dotarea cu armament nou”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Totodată, ministrul Apărării a menţionat că Republica Moldova îşi doreşte o contribuţie mai mare la eforturile de stabilizare şi menţinere a păcii la nivel internaţional, iar pentru realizarea acestui obiectiv, instituţia pregăteşte cu ajutorul experţilor internaţionali, militari care urmează a fi detaşaţi în misiuni externe.

Miniştrii s-au referit şi la securitatea regională în Europa de Est şi Marea Baltică, accentuând necesitatea consolidării cooperării multilaterale pentru adresarea pericolelor comune de securitate.

La rândul său, Juri Luik a descris procesul continuu de reforme în armata estoniană, rolul cooperării în cadrul NATO pentru succesul acestora, precum şi necesitatea eforturilor comune pentru contracararea ameninţărilor de tip hibrid.

La Tallinn, Eugen Sturza s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei de apărare din cadrul Parlamentului estonian, Hannes Hanso şi a vizitat centrul de excelenţă NATO pentru apărare cibernetică.