Contul YouTube al InfoWars ameninţat cu închiderea din cauza unui video legat de masacrul din Florida

(Getty Images)

Canalul YouTube al InfoWars a primit un avertisment din cauza unui material video care sugerează că supravieţuitorii atacului asupra liceului din Parkland au fost instruţi ce să spună în timpul interviurilor cu diverse organizaţii media. Masacrul de la liceul Marjory Stoneman Douglas din Parkland, Florida, s-a soldat cu moartea a 17 persoane.

Materialul video în cauză încărcat pe canalul YouTube al InfoWars, care are 2,2 milioane de subscriberi, a fost şters pe motiv că a încălcat politica site-ului privind “hărţuirea şi intimidarea”. În videoclipul respectiv, David Hogg, un supravieţuitor al acelui masacru, părea să aibă probleme în a descrie experienţa prin care a trecut.

YouTube a şters acest videoclip cu Hogg de pe platforma sa.

Un al doilea clip cu Hogg, care a alimentat speculaţiile că acesta ar fi un “actor pentru situaţii de criză”, surprinde un conflict care a avut loc în 2017 între Hogg şi un salvamar din Redondo Beach, California. În clip, liceeanul îşi pune placa de surf pe un tomberon înainte să intre într-o altercaţie cu salvamarul.

După ce incidentul cu salvamarul a devenit pentru scurt timp unul dintre cele mai vizualizate clipuri pe YouTube, compania l-a şters pe baza politicii privind “hărţuirea şi intimidarea” şi şi-a cerut scuze pentru că a contribuit la alimentarea teoriei “actorului pentru situaţii de criză”.

“Vara trecută am actualizat modul cum aplicăm politica noastră privind hărţuirile şi am inclus farse video ce vizează victime ale acestor tragedii. Orice video care ne este adus în atenţie şi care încalcă această politică va fi evaluat şi apoi şters”, a declarat un purtător de cuvânt al YouTube.

YouTube susţine că în cazul în care un cont primeşte două avertismente într-o perioadă de 3 luni, acesta nu va mai putea încărca materiale video timp de două săptămâni. Iar în cazul în care sunt acordate 3 avertismente, atunci contul respectiv va fi închis.

Hogg răspunde criticilor

Hogg, un actor aspirant, fotograf şi care a fost în culisele CNN, a afirmat într-o serie de interviuri că el nu este un element dintr-un “complot pus la cale de Clinton sau un actor”, adăugând că “sunt un martor [la această tragedie]”.

În plus, Hogg a ajuns la CNN – flancat de Anderson Cooper şi tatăl său, un fost agent FBI – pentru a respinge acuzaţiile că ar fi un actor plătit.

Speculaţiile că ar exista o muşamalizare au fost alimentate şi prin ştergerea şi emiterea unui avertisment pentru un material video cu un alt supravieţuitor al masacrului din Parkland, Alexa Miednik, care a declarat că a discutat cu suspectul Nikolas Cruz în timpul atacului armat.

Miednik a considerat că un al doilea atacator a fost implicat în atac, afirmând: “A fost cu siguranţă, în mod sigur un alt atacator implicat”. Când reporterul Matt Musil de la KHOU11 a întrebat-o ulterior pe Miednik “Oh, crezi că nu a fost singurul [atacator]?”, aceasta răspunde: “Cu siguranţă, nu”.

În timp ce materialul video cu Miednik a fost şters de pe platforma YouTube, acesta încă poate fi vizualizat pe Twitter, unde a fost încărcat iniţial.

Deşi este posibil ca Hogg să nu fie altceva decât un tânăr entuziast care doreşte să ajungă în atenţia mass mediei, campania apărută peste noapte împotriva celui de-al doilea amendament al Constituţiei SUA, materialul video cu Hogg în care acesta încurcă “replicile” şi un martor ocular ce susţine că a văzut un al doilea atacator au alimentat continuu speculaţiile cu privire la masacrul din Florida.