Consulul RM în Turcia şi cel al Siriei în RM trimişi în judecată sub acuzaţia de corupţie

Procuratura Anticorupţie a RM a finalizat urmărirea penală în privinţa a doi consuli şi o persoană civilă şi a expediat cauza penală în instanţa de judecată. Acestea ar fi perceput taxe ilegale pentru urgentarea serviciilor consulare.
Femida (Justiţie)
Femida (Justiţie) (facebook.com)

Consulul general al Republicii Moldova la Istanbul va compărea în faţa magistraţilor sub acuzaţia de corupere pasivă, comisă de către o persoană cu funcţie de demnitate publică. Împreună cu acesta, au fost deferiţi justiţiei Consulul onorific al Siriei în R. Moldova şi fratele acestuia, ambii învinuiţi de comiterea coruperii active, în privinţa unei persoane cu funcţie de demnitate publică.

Potrivit procurorilor, în intervalul anilor 2012 – 2016, consulul general al R. Moldova la Istanbul ar fi extorcat şi primit bani şi bunuri pe teritoriul consulatului din Istanbul în schimbul urgentării şi simplificării unor servicii consulare pentru şapte persoane din Iordania, Liban, Siria şi Irak. De asemenea, acesta mai este învinuit de încălcarea flagrantă a legislaţiei la eliberarea actelor de intrare şi şedere pe teritoriul R. Moldova pentru cetăţeni de origine arabă, dar şi de încălcarea regulilor vizând politica privind lupta cu terorismul internaţional. Acesta ar fi asigurat acordarea în regim de urgenţă a vizelor, fără prezentarea solicitantului la Consulat. Pentru serviciile acordate, inculpatul percepea sume cuprinse între 100 - 200 dolari SUA.

În cadrul aceleiaşi cauze penale figurează şi Consulul onorific al Siriei în R. Moldova, care este învinuit de influenţarea mai multor persoane, care ar fi dat mită pentru perfectarea actelor la Consulatul Moldovei de la Istanbul.

”Oficialul sirian, având influenţă totală asupra comunităţii arabe din R. Moldova, redirecţiona, prin intermediul fratelui său, cetăţeni sirieni la Consulul general la Istanbul, care, contra anumitor sume, le acorda, în termeni restrânşi, vize de lungă şedere pe teritoriul ţării. Pentru asistenţa acordată, Consulul onorific al Siriei în Republica Moldova percepea taxe ilegale în valoare de 1000 - 2000 dolari SUA”, se arată în comunicatul Procuraturii Generale.

Operaţiunea de reţinere a Consulului general al R. Moldova la Istanbul a avut loc pe 16 noiembrie 2016, pe Aeroportul Internaţional Chişinău.

Dacă va fi recunoscut vinovat de comiterea coruperii pasive, Consulul general al RM la Istanbul riscă închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în valoare de la 8000 la 10000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Pentru comiterea coruperii active, Consulul onorific al Siriei în RM împreună cu fratele său riscă închisoare de la 6 la 12 ani cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe