Consiliul Marii Adunări Naţionale cheamă moldovenii la un nou protest masiv

Cu toate că autorităţile au menţionat în nenumărate rânduri că nu vor renunţa la sistemul mixt de vot, Consiliul Marii Adunări Naţionale cheamă în 17 septembrie întregul popor la un nou protest masiv împotriva ilegalităţilor actualei guvernări.
Consiliul Marii Adunări Naţionale
Consiliul Marii Adunări Naţionale (Captură Foto / privesc.eu)

Membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale aleşi în cadrul întrunirii din 6 septembrie 2015, în urma votului a circa o sută de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, au venit cu un apel către întreaga populaţie de a ieşi la un protest masiv împotriva derapajelor grave comise de actuala guvernare. Astfel că în 17 septembrie 2017, la ora 12.00, toţi moldovenii sunt chemaţi în faţa Parlamentului „pentru a dezapropba categoric acţiunile regimului hibrid şi pentru a sensibiliza instituţiile internaţionale asupra abaterilor antidemocratice din Republica Moldova”.

„Manifestaţia de protest din faţa Parlamentului va fi urmată de un marş, în cadrul căruia vom depune Rezoluţia adoptată în cadrul mitingului la reprezentanţa UE în Republica Moldova. De asemenea, vom picheta instituţia publică Teleradio-Moldova, care, fiind întreţinută din banii noştri, slujeşte criminalii de la guvernare, îngrădind accesul opoziţiei la dezbaterile televizate”, se arată într-o declaraţie a Consiliului Marii Adunări Naţionale (CMAN).

În context, membrii CMAN au specificat că îşi îndeamnă susţinătorii la protest după ce guvernarea mafiotă a votat în Parlament modificarea sistemului electoral prin trecere la cel mixt în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi a avertismentelor partenerilor de dezvoltare, fapt ce ar putea duce chiar la sistarea asistenţei macro-economice a Republicii Moldova.

„Credibilitatea regimului în faţa cetăţenilor şi a partenerilor de dezvolatare este ca şi inexistentă, iar sărăcia, criza demografică, migraţia populaţiei, corupţia endemică, genocidul social se amplifică dramatic. Tandemul Plahotniuc-Dodon aruncă ţara într-o izolare internaţională fără precedent, iar viitorul Republicii Moldova ca stat este pus sub un mare semn de întrebare”, se mai arată în declaraţia CMAN.

În opinia liderului PAS Maia Sandu, agenda actualilor guvernanţi este foarte clară, încercând chiar să suprime toate vocile care îi critică şi să elimine toate forţele care se opun abuzurilor lor, iar mai nou, încercă să lipsească cetăţenii de dreptul de a-i scoate de la guvernare. „Un grup de oameni care au obţinut puterea altfel decât prin votul cetăţenilor se teme cel mai mult de alegeri libere şi corecte”, a punctat Maia Sandu, îndemnând la rândul său cetăţenii să iasă la protestul din 17 septembrie, îndeosebi pe cei din Chişinău.

Cu un îndemn către întreaga societate, la unitate şi mai multă implicare a venit şi preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase. Acesta a chemat moldovenii, indiferent unde s-ar afla, să protesteze împotriva nedreptăţilor pe care le face această „guvernare hoaţă”. „La 17 septembrie să fim în scuarul Parlamentului să spunem un nu categoric votului mixt Plahotniuc-Dodon şi tuturor activităţilor ilegale pe care le desfăşoară acest tandem antipopular, care în ultima perioadă de timp s-a ocupat doar de circ”, a punctat Andrei Năstase, conform privesc.eu.

Cu un mesaj către tineri, atât din ţară cât şi din afară, a venit şi interpretul basarabean, Cătălin Josan solicitându-le o implicare mai puternică în viaţa socială a Moldovei anume prin prezenţa fizică la proteste. Acesta a încercat să convingă tinerii că se merită să-şi apere ţara ieşind la proteste, menţionând că „numai tinerii sunt motorul dezvoltării unei ţări şi numai tinerii cred că ar putea să scrie un viitor adevărat”. Pentru cei cărora le este frică să-şi spună păsul, tânărul interpret a menţionat că frica este trecătoare care „la un moment dat se poate transmite şi copiilor” dacă nu este eliminată.

De asemenea, interpretul basarabean Cătălin Josan îndeamnă tinerii - atât din ţară cât şi din afară - la o implicare mai puternică în viaţa socială a Moldovei mai ales prin prezenţa fizică la proteste. „Numai tinerii sunt motorul dezvoltării unei ţări şi numai tinerii cred că ar putea să scrie un viitor adevărat”, adaugă acesta. Pentru cei cărora le este frică să-şi spună păsul, tânărul interpret menţionează că frica este trecătoare iar „la un moment dat se poate transmite şi copiilor” dacă nu este eliminată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe