Consilierul economic al preşedintelui Trump demisionează din cauza noilor tarife pentru importuri

Gary Cohn
Gary Cohn (Getty Images)

Principalul consilier pe probleme economice al preşedintelui Donald Trump şi-a anunţat demisia pe fondul unor speculaţii că acesta ar fi nemulţumit de planurile preşedintelui american de a impune noi tarife pentru importuri. Anunţul a fost făcut de Casa Albă.

Fostul bancher de investiţii Gary Cohn a îndeplinit funcţia de director al Consiliului Naţional pentru Economie de când preşedintele Donald Trump a fost investit oficial la începutul anului 2017.

Demisia lui Cohn are loc după ce Trump a anunţat majorarea tarifelor la importurile de oţel şi aluminiu, politică împotriva căreia Cohn s-a opus cu tărie.

Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de demisii de mare profil în sânul administraţiei Trump.

“A fost o onoare să îmi servesc ţara şi să adopt politici pentru creşterea economică”, a afirmat Cohn într-o declaraţie, evidenţiind adoptarea de anul trecut a unor reforme cuprinzătoare privind taxele.

Trump a precizat pe Twitter că “va decide în curând cine va fi numit în postul de consilier şef pe probleme de economie”, adăugând că “mulţi doresc această slujbă”.

Oficiali de la Casa Albă au afirmat că disputa privind tarifele a contribuit la decizia lui Cohn de a demisiona, afirmând totuşi că acesta nu a fost singurul motiv. Un oficial a menţionat că preşedintele şi consilierul său au discutat despre această demisie timp de câteva săptămâni.

Donald Trump a anunţat săptămâna trecută că va impune tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, măsură criticată de unii republicani marcanţi, dar în acelaşi timp susţinută de unii democraţi.

Anunţul privind tarifele a declanşat o dezbatere intensăla Casa Albă între Gary Cohn şi Peter Navarro, directorul Consiliului Naţional pentru Comerţ de la Casa Albă. Se presupune că plecarea lui Cohn i-ar putea lăsa mai multă libertate lui Navarro pentru promovarea unei agende protecţioniste, conform temerilor manifestate de Trump legate de comerţ.

Dolarul a slăbit după anunţul demisiei lui Cohn iar contractele futures pentru acţiuni americane au pierdut mai mult de un procent.

Cohn, în vârstă de 57 de ani, a lucrat la Casa Albă circa un an şi a avut un rol influent în deciziile luate în aprilie 2017 de administraţia SUA de a nu eticheta China drept manipulator valutar şi de a renegocia acordul comercial NAFTA, în loc să îl suspende.

Fost preşedinte al Goldman Sachs, Cohn a avut un rol important în reforma privind taxele care a fost adoptată în decembrie, singura realizare legislativă majoră a lui Trump în 2017.

Totuşi, relaţia lui Cohn cu preşedintele aparent s-a deteriorat la mijlocul anului trecut, când acesta nu a fost de acord cu răspunsul moderat al lui Trump la violenţele dintre neo-nazişti şi manifestanţii anti-rasism din Charlottesville, Virginia.

De la alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA, din echipa acestuia au plecat fostul şef de personal Reince Priebus, fostul strateg şef Steve Bannon, fostul secretar cu presă Sean Spicer, fostul director pentru comunicaţii Anthony Scaramucci şi, săptămâna trecută, Hope Hicks, consilier apropriat şi cel mai recent director pentru comunicaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe