"Comuniştii n-au loc de Paţurcă în Piaţa Universităţii" - Monumentul autorului Imnului Golanilor, vandalizat

"Comuniştii n-au loc de Cristi Paţurcă la bornele de la kilometrul zero.... Simbolurile Pieţei Universităţii şi ale Revoluţiei trebuie distruse!", acuză preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, după ce monumentul autorului Imnului Golanilor a fost din nou vandalizat.
Monumentul lui Cristian Paţurcă, din Piaţa Universităţii, vandalizat.
Monumentul lui Cristian Paţurcă, din Piaţa Universităţii, vandalizat. (Asociaţia 21 Decembrie 1989)

Monumentul ridicat în Piaţa Universităţii în memoria lui Cristian Paţurcă, autorul cunoscutului Imn al Golanilor, a fost vandalizat. Aceasta este a patra oară când placa de marmură pe care este gravat refrenul intrat în inimile românilor "Mai bine golan, decât activist/Mai bine mort, decât comunist" este pus la pământ.

Monumentul lui Cristi Paţurcă vandalizat
Monumentul lui Cristi Paţurcă vandalizat (George Stancu)

Ultima oară monumentul a fost vandalizat acum mai puţin de un an şi jumătate, fiind reparat de membrii Asociaţiei 21 Decembrie 1989. Aceştia au sesizat la momentul respectiv Secţia 1 de Poliţie şi vor face şi acum acelaşi lucru, însă nu îşi fac mari iluzii, având în vedere că în urma sesizării trecute n-au primit niciun răspuns.

"E mai puţin de un an şi două luni de când am găsit monumentul la fel, dărâmat, monument practic profanat, aceeaşi mână, sunt convins!

Am reparat-o atunci, am pus-o la loc şi acum se întâmplă din nou! De data asta i-am pus proptea în spate, n-au putut să rupă în spate, au rupt-o şi au aruncat-o în faţa. O să fac plângere la sectorul 1, dar e inutil. Trebuie să o reparăm.. că poliţia n-a dat nici acum răspuns după ce s-a întâmplat acum un an şi două luni.

Un gest mizerabil. Comuniştii n-au loc de Cristi Paţurcă la bornele de la kilometrul zero.... Simbolurile Pieţei Universităţii şi ale Revoluţiei trebuiesc distruse!", a declarat Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 decembrie 1989.

Reamintim că numele lui Cristian Paţurcă este indisolubil legat, prin Imnul Golanilor, de Piaţa Universităţii, cântecul răposatului cantautor fiind pe buzele celor care, în '90, cereau, la Kilometrul zero al Capitalei, o ţară liberă de comunism.

Paţurcă a murit la data de 18 ianuarie 2011, la 46 de ani, după o boală grea şi o îndelungată suferinţă şi, potrivit ziarulunirea.ro, una dintre dorinţele sale, exprimate de nenumărate ori în timpul vieţii, a fost aceea că, atunci când va muri, să fie incinerat, iar cenuşa să fie împrăştiată în Piaţa Universităţii.

La trei luni de la moartea lui Paţurcă, în Piaţa Universităţii a fost amplasat un monument în memoria acestuia, pe el fiind gravat refrenul celebrului imn al golanilor:

"Mai bine haimana, decât trădător
Mai bine huligan, decât dictator
Mai bine golan, decât activist
Mai bine mort, decât comunist"